Økt støtte til kor vil lønne seg – både for kulturen og lokalsamfunnet ⋆ Kontekst
«Norge har råd til å satse på voksenkor», skriver artikkelforfatteren. På dette illustrasjonsbildet: Joikekoret opptrer i Oslo rådhus. Foto:Terje Pedersen / NTB
Kronikk

Økt støtte til kor vil lønne seg – både for kulturen og lokalsamfunnet

Tilskuddsordningen for kor strekker ikke til, skriver Rune Brunslid, generalsekretær i Norges Korforbund.

I en tid der kulturlivet stadig er under press, ser vi en økende etterspørsel etter støtteordninger som kan bidra til at den frivillige amatørkulturen blomstrer. Et eksempel på dette er tilskuddsordningen Aktivitetsmidler for kor, som har blitt en uvurderlig ressurs for voksenkor over hele landet. Ordningen er ment å stimulere amatørkor til å utvikle seg gjennom samarbeid med profesjonelle aktører og blir stadig mer etterspurt, men tilskuddet strekker ikke til.

Det er to muligheter for å søke om slike midler pr. år. Til årets første tildeling mottok vi 381 søknader, og det ble søkt om 13,6 millioner kroner. Det ble fordelt 3,1 millioner av midlene til 200 ulike prosjekter. I andre runde fikk vi hele 453 søknader med et samlet ønske om 15 millioner kroner. Dessverre har vi bare 2,9 millioner kroner igjen til fordeling, noe som gjør det umulig å imøtekomme alle de verdige søknadene.

Behovet for kor fra hele landet er altså 28,6 millioner. Med totalt 6 millioner til fordeling blir dette et enormt gap på over 22 millioner kroner.

Dette betyr at mange godt kvalifiserte kor, som har potensial til å løfte sine konserter til et nytt nivå med profesjonell bistand, vil måtte få avslag eller rett og slett lar være å søke. Dette er ikke bare synd for korene, men også for lokalsamfunnene de er en del av. Det er derfor avgjørende at potten økes betydelig i fremtiden, slik at flere kor kan utvikle seg musikalsk, realisere sine kunstneriske prosjekter, og at kvaliteten på konsertene heves.

Kulturens betydning for lokalsamfunnet

Kultur er ikke bare underholdning – det er en viktig del av samfunnets fellesskap og identitet. Voksenkor over hele Norge er en viktig bærebjelke i det lokale kulturlivet. De skaper møteplasser, bygger samhold og gir folk en meningsfull aktivitet å delta i. De fleste kor jobber på frivillig basis, men drømmer allikevel om å kunne levere konserter av høy kvalitet, sammen med profesjonelle utøvere.

Et kulturelt og økonomisk løft

Det er en misforståelse at investeringer i kultur bare er en utgiftspost. Tvert imot vil også lokale kulturarrangementer skape betydelige økonomiske ringvirkninger. Når et kor arrangerer en større konsert med profesjonelle aktører, trekker det ikke bare flere publikummere, men skaper også aktivitet for lokale aktører.

Kulturhus og konsertlokaler blir tatt i bruk, noe som også styrker den lokale økonomien. Med flere ressurser til korene kan disse kulturinstitusjonene blomstre, og kulturhus med anstrengt økonomi, kan få flere oppdrag og dermed også styrke sin egen bærekraft.

Kultur som folkehelse

Det er også viktig å forstå hvilken rolle voksenkor spiller for folkehelsen. Koret er en sosial arena der mennesker i alle aldre kan møtes, uttrykke seg kreativt og oppleve mestring. Kulturaktivitet har dokumentert positiv effekt på mental helse, og deltakelse i kor gir mennesker et meningsfylt fellesskap å være en del av. Derfor er det ikke bare kunstnerisk kvalitet vi investerer i når vi styrker støtteordninger som Aktivitetsmidler for kor – det er også samfunnets psykiske og sosiale helse.

Sangkoret har en viktig funksjon mange steder i Norge. Når vi ser på temaer som integrering, inkludering, ensomhet og utenforskap, kan korbevegelsen spille en nøkkelrolle.

Å synge sammen er en inkluderende aktivitet. I et kor kommer mennesker med ulik bakgrunn og livssituasjon sammen og deler en felles interesse. Det gir rom for å skape nye sosiale nettverk, styrke forståelse og aksept for mangfold, og bidra til at flere føler seg som en del av lokalsamfunnet.

Ensomhet er et voksende samfunnsproblem. Ikke bare barn opplever utenforskap, men også mange voksne sliter med isolasjon. Særlig etter pandemien er det blitt tydeligere hvordan sosiale aktiviteter er viktige for mental helse. Å synge i kor gir en mulighet til å møte nye mennesker og utvikle vennskap mens en jobber mot et felles mål. En ukentlig korøvelse kan være et verktøy for å fremme inkludering og motvirke isolasjon rundt om i alle landets kommuner.

Det kulturelle økosystemet

For å sikre at flere kor kan dra nytte av Aktivitetsmidler for kor, må politikere øke støtten til ordningen. Å møte den økende etterspørselen vil gi flere kor muligheten til å realisere sine kunstneriske drømmer, samtidig som det vil skape tryggere arbeidsplasser for profesjonelle utøvere og teknikere. Med høyere kvalitet på konsertene vil publikumstallet øke, og både kor og kulturhus vil kunne få større inntekter. Dette er en vinn-vinn-situasjon for både kultursektoren og lokalsamfunnene. Det gode kulturelle økosystemet kommer i gang.

Norge har råd til å satse på voksenkor, og det er en investering som vil lønne seg. Flere midler til Aktivitetsmidler for kor vil bidra til en mer bærekraftig kulturell utvikling, øke folks trivsel og fellesskap, og gi økonomisk tilbake til lokalsamfunnene. Det er på tide at vi ser verdien av å investere i kulturaktivitet også for voksne – det vil gi oss alle en rikere kulturarv og et sterkere samfunn.

• Kommentar- og meningsartikler uttrykker skribentens meninger.