Slik er kulturbudsjettet 2025
Rekordmye oljepenger brukt, men gjenspeiles det i kulturen?
Kulturbudsjettet for 2025 ble lagt fram mandag. Dette er kultur- og likestillingsminister Lubna Jafferys andre statsbudsjett. Hennes første, som hun «overtok» etter Anette Trettebergstuen, ble omtalt som «det største noen gang», men ble kritisert av deler av kulturfeltet.
I statsbudsjettet for 2025 legger regjeringen vekt på at «hele befolkningen skal ha tilgang på kulturtilbud og fritidsaktiviteter, uavhengig av bosted og sosial bakgrunn».
Kulturbudsjettet reflekterer dette ved å støtte lokale tiltak.
Du kan laste ned hele budsjettet her.
Kultur «for hele landet»
– I en utrygg tid trenger vi å investere mer i kunst og kultur, for behovene er store. Det er krevende tider med tøffe prioriteringer, og jeg er glad for at regjeringen har valgt å prioritere kunst og kultur, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery i en pressemelding.
Departementet trekker blant annet fram disse punktene i budsjettet:
• Det foreslås å opprette en tilskuddsordning for regionale kulturfond på 75 millioner kroner som skal bidra til et løft for lokalt og regionalt kulturliv over hele landet.
• Regjeringen foreslår å gi tilskudd til 16 nye prosjekter under ordningen for nasjonale kulturbygg, med en samlet tildeling som statlig medvirkning på over 621 millioner kroner. Byggeprosjektene er lokalisert i alle deler av landet.
• Regjeringen vil ivareta kulturinstitusjonene, og foreslår mer penger til drift av flere musikk- og scenekunstinstitusjoner og museer. Samlet anbefaler regjeringen 82.3 millioner kroner til ulike kulturinstitusjoner over hele landet, slik at de kan fortsette å utvikle gode tilbud for sitt publikum.
• Regjeringen vil styrke arbeidet med å digitalisere kulturarven, og foreslår å øke bevilgningene til Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana og Norsk helsearkiv på Tynset med 20 millioner kroner hver.
• Regjeringen vil bevilge 55 millioner kroner til økt deltakelse i kultur- og fritidsaktiviteter for barn og unge. Midlene skal gå til fritidsklubber, korps, leselyst, dataspill og teater.
• Forsvarets musikk får over ti millioner kroner i økte bevilgninger, for å kunne øve og opptre mer, ifølge Forsvarets Forum.
Glede over regionalt kulturfond
Opprettelsen av et regionalt kulturfond på 75 millioner kroner skaper begeistring.
«En gledens dag for lokalt kulturliv», skriver Norsk kulturforum på Facebook. De, og flere andre organisasjoner mener at tildelingen er en god start, og at bevillingen må dobles «for full effekt».
«Vi gleder vi oss til at kulturfrivillighetens regionale kulturkretser skal få medvirkning og innflytelse på fordelingen i fylkeskommunene», skriver Kulturalliansen, en sammenslutning for frivillige kulturorganisasjoner.
– Nå står jubelen i taket for mange kulturarrangement i Norge. Vi vil gratulere statsråden for å ha fått gjennomslag for dette i statsbudsjettet for 2025, sier Siri B. Gellein, daglig leder i Stiftelsen Elden på Røros og et av Norske Kulturarrangørers mange arrangørmedlemmer, i en pressemelding fra NKA.
Under 1 % til kultur
I Hurdalserkærlingen ga regjeringen løftet om at 1 % av statsbudsjettet skulle gå til kulturformål. Ifølge foreløpige utregninger gjort av Creo, lander kulturens andel av budsjettet imidlertid på 0.84 %.
– Vi i Creo har regnet på denne prosenten siden 2006, etter samme modell. Den var på sitt høyeste i forslaget til budsjett for 2014, da andelen etter våre beregninger var på 0,993 % av statsbudsjettet eksl. petroleumsinntekter.
– I både forslaget og i saldert budsjett for 2024 var den på 0,858%. I årets forslag er den på 0,844 %, altså en nedgang på 0,014 prosentpoeng, skriver Creos forbundsleder Hans Ole Rian.
Kontekst har kontaktet kultur- og likestillingsdepartementet om at «1%-løftet» ikke blir innfridd av denne regjeringen. I svaret skriver statssekretær Even Aleksander Hagen:
– Kulturbudsjettet har hatt betydelige realøkninger hvert år siden vi tok over, noe som viser at regjeringen prioriterer kultur, selv i svært krevende tider. I budsjettet vi nå har foreslått er veksten for kultur høyere enn den samlede veksten i statsbudsjettet for 2025.
– Vi har de samme høye ambisjonene for kulturen nå, som da vi skrev Hurdalsplattformen. Men verden er ikke den samme. Kartet har endret seg dramatisk, vi har fått en fullskala invasjon og krig i Ukraina, som har hatt vidtrekkende konsekvenser for norsk og internasjonal økonomi.
Ingen musikerallianse – igjen
Regjeringen har heller ikke i år prioritert Musikeralliansen. De to siste årene har dette blitt spilt inn av regjeringens samarbeidspartner SV, noe som også ser ut til å bli tilfelle i år.
– Regjeringen har allerede gitt tilskudd til oppstart av Musikeralliansen og det er bare naturlig at dette følges opp med driftstilskudd, sier Rian.
– Det endelige statsbudsjettet vedtas før jul, og da satser vi på at musikkfeltet og frilansere i hele landet blir tatt på alvor, og at Musikeralliansen får tilskudd slik at det faktisk er mulig å ansette frilansmusikere.
Creo har for øvrig omfattende innspill til flere av Stortingets komiteer om statsbudsjettet for 2025. Du kan lese alt her (pdf).
Kloden teater ble kuttet
Kontekst skrev nylig at Kloden teater jublet for 15 millioner ekstra kroner over Oslo-budsjettet for deres utbyggingsprosjekt. Kriteriet for disse femten var imidlertid at staten skulle spytte inn like mye.
Det gjorde ikke staten. Tvert imot kuttet de tre millioner fra støtten.
Oslo-teateret, som fokuserer på forestillinger for barn og unge, er nå «i en kritisk siutasjon», skriver teateret i en pressemelding.
– Regjeringen hadde muligheten til å ta ansvar og styrke kulturtilbudet for barn og ungdom, samt å styrke det frie scenekunstfeltet i Norge. Kloden teater kan bli et permanent sentralt produksjons- og visningssted med tilhørende fasiliteter for scenekunstfeltet, noe det er prekær mangel på. Men nå henger hele prosjektet i en tynn tråd, sier teatersjef Ådne Sekkelsten i en uttalelse.
Kulturdirektoratet: Både glad og skuffet
Statens kunstnerstipend får nærmere 500 millioner kroner på budsjettet. Det er en økning på 18.3 millioner kroner fra fjorårets budsjett. Årsbeløpet på kunstnerstipendene øker fra kr 318 352 til kr 330 449, skriver Kulturdirektoratet i en pressemelding.
– Vi er glade for at regjeringen øker årsbeløpet til kunstnerne som mottar Statens kunstnerstipend. Samtidig har vi et mål om å øke tildelingsprosenten og at flere skal få stipend. Da er det nødvendig med flere nye stipendhjemler, sier utvalgsleder Trude Gomnæs Ugelstad.
Susanne Næss Nielsen, styreleder i Fond for lyd og bilde, som også ligger under Kulturdirektoratet hadde imidlertid forventet mer av statsbudsjettet.
– Vi er skuffet over at regjeringen heller ikke i år styrker Fond for lyd og bilde nok til at kunstnere og rettighetshavere får tilstrekkelig betalt for sitt arbeid, sier Nielsen i en pressemelding.
Fond for lyd og bilde får 54.2 millioner kroner over budsjettet, som inebærer en kompensasjon for prisveksten på totalt 1.8 millioner kroner fra fjorårets budsjett.
– Den teknologiske utviklingen med kopiering, strømming og kunstig intelligens har skapt betydelige utfordringer for rettighetshavere innen musikk, scene, film og bildekunst som ikke får den kompensasjonen de skal ha, sier Nielsen.
Jazzforum: Avstanden mellom institusjonene og det frie feltet vokser
Daglig leder i Norsk jazzforum, Gry Bråtømyr uttrykker i en pressemelding glede over støtten til regionale kulturfond. Samtidig er Norsk jazzforum bekymret for at de store ensemblene fortsetter å få støtte, «samtidig som det ikke settes av ei krone i etableringstilskudd til regionale jazzensembler».
– Skjevheten mellom de etablerte institusjonene og det frie feltet vokser for hvert år, sier Bråtømyr.
Lekkasjer: Teater, folkemusikk og frivillighet
I tiden før budsjettet ble fremlagt, var det også en rekke poster som ble lekket av departementet, deriblant:
• De bevilges 77 millioner til jødisk museum i Oslo. Tildelingen har skapt debatt i musikkmiljøet rundt musikkstudio-komplekset Subsonic Society, som nå leier lokale i bygget hvor museet skal være. Studioet, med tolv fulltidsansatte må nå flytte.
• Kulturdepartementet får 43,4 millioner kroner ekstra fra spillemidler og statsbudsjett. Dette skal gå til satsing på litteratur for barn og unge.
• Teater Ibsen får 1.5 millioner kroner ekstra til turnévirksomhet i Vestfold og Telemark. Driftstilskuddet til teateret økes til 37.1 millioner kroner. Også Grenland friteater får penger over budsjettet.
• Regjeringen vil gi ti millioner kroner til arbeidet med å lage nytt teater og museum i Stavanger.
• Folkorg får et ekstra driftstilskudd på én million, som er øremerket Landsfestivalen og Landskappleiken. Folkorg fikk i 2024-budsjettet tildelt 6 850 000 kroner.
• Regjeringen foreslår videreføring av full momskompensasjon for frivillige organisasjoner.
• Det bevilges 2.5 millioner kroner ekstra til Harmonien, i tillegg til pris- og lønnskompensasjon.
• Det Norske Teatret får en økning av driftstilskuddet på 15 millioner kroner i 2025. For 2024 var dette tilskuddet på over 215 millioner kroner.
• Regjeringen har satt av fem millioner kroner til nytt teater i Haugesund.
• Regjeringen bevilger også 139 millioner til nytt museumsbygg i Nodeviga i Kristiansand.
• Festspillene i Nord-Norge og i Bergen er flyttet tilbake til statsbudsjettet.
Artikkelen har mandag kveld blitt oppdatert med svar fra kultur- og likestillingsdepartementet, samt pressemeldinger fra Kulturdirektoratet, Norsk jazzforum, Creo og NKA.