Her er alle kulturprioriteringene til SV
Budsjettforliket ble presentert søndag kveld.
Søndag kveld presenterte SV budsjettforliket med regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet.
• Les også: Slik er kulturbudsjettet 2025
På kulturfeltet var et Griegakademiet blant de som kunne juble. Som Kontekst har skrevet om tidligere, har det lenge vært behov for nye lokaler for Griegakademiet i Bergen.
– Mange på UiB og i Bergen har kjempet iherdig gjennom demonstrasjoner og møter for å fortelle hvorfor vi trenger et nytt bygg for musikkstudentene i Bergen. Vi har blitt hørt, og det er vi takknemlige for. Tomten er klar, og byggingen kan starte – dette fortjener studentene våre, kollegaene våre, Vestlandet og norsk musikk- og kulturliv, sier UiB-rektor Margareth Hagen i en pressemelding.
SV bevilger også betydelige midler til samiske kulturformål. Kloden Teater, som Kontekst også har omtalt, får til sammen 18 millioner.
Alle bevillingene innen kultur og samfunn ser slik ut:
Sametinget 50 millioner kroner.
Kvensk språk og kultur 3m.
Norsk skogfinsk museum 3m.
Saminor 27m.
Samisk helseteam i sør- og lulesamisk områder 5m.
Griegakademiet 10m.
Doble tilskuddsordningen for utbygging og bygningsmessig oppgradering av krisesenter 13,5m.
Styrke innkjøpsordningen for sakprosa 5m.
Leveld kunstnartun 1m.
Studium Actoris 2m.
Cirka teater 2m.
Tilskuddsordningen for nasjonale kulturbygg, øremerket Kloden teater 15m.
Kloden teater, drift 3m.
Melahuset 1m.
Støtte til FRI – rosa kompetanse barnevern 0,3m.
Støtte til FRI – Rosa kompetanse justis 1m.
Styrke den nasjonale støttegruppen etter 22. juli 1m.
SV dropper musikeralliansen
Fraværende fra denne listen er Creo- og NTO-prosjektet Musikeralliansen, hvor musikere som blir ansatt i alliansen får lønn i perioder de ikke har oppdrag.
SV har fått dette inn på statsbudsjettet de siste årene, og sa senest i oktober at de ville prioritere tiltaket også i år.
SVs kulturpolitiske talsperson Kathy Lie skriver i en SMS til Kontekst:
«Dette er en av de tingene vi har kjempet hardest for og møtt mest motstand mot. Jeg kan ikke fatte og begripe at regjeringen velger å bevilge penger til å utrede – og starte opp – Musikeralliansen for deretter å ikke følge opp med midler til å ansette musikere og drive alliansen videre. Nå sitter det et styre i et aksjeselskap uten nødvendige midler til å gjøre det de er opprettet for. Det er en uforståelig motvilje fra regjeringen.»
Creos forbundsleder Hans Ole Rian sier en uttalelse:
– Dette er selvsagt uheldig og en trist konklusjon for frilansere og musikkfeltet, samt en tapt mulighet. Vi har jobbet med Musikeralliansen i syv år, og mener fortsatt at Musikeralliansen er et viktig og riktig kulturpolitisk tiltak.
Creo-nestleder Cathrine Nyheim sier at videre drift av Musikeralliansen nå settes på vent.
– Alt arbeid som er nedlagt for å klargjøre for ansettelser av musikere, samt modernisere og tilpasse alliansemodellen for musikkfeltet, må inntil videre legges i en skuff. Så får vi håpe at det etter hvert etableres politisk vilje og økonomisk grunnlag, for å ta det frem igjen, sier Nyheim i pressemeldingen.
Til opplysning: Kontekst er en selvstendig redaksjon som eies og utgis av Creo. Artikkelen er oppdatert med uttalelse fra Kathy Lie.