Til Norge med forbudt musikk ⋆ Kontekst
TIL METALLMUSIKKENS HJEMLAND: Den iranske metallmusikeren Sina er den første musikeren som er blitt tatt inn på Safemuse sitt program for kortere opphold, «Safe Residence». Han kom til Orkanger i januar, og skal etter planen tilbake til Iran i juli.
TIL METALLMUSIKKENS HJEMLAND: Den iranske metallmusikeren Sina er den første musikeren som er blitt tatt inn på Safemuse sitt program for kortere opphold, «Safe Residence». Han kom til Orkanger i januar, og skal etter planen tilbake til Iran i juli. Foto: Privat

Til Norge med forbudt musikk

Metallsjangeren eksisterer ikke i Irans offentlighet. Metallmusikeren Sina er den første som har fått et kortere opphold i Norge gjennom Safemuse.

Sina er tatt inn på programmet som går under navnet «Safe Residence». Dette er en ordning for musikere i en prekær situasjon, utøvere som har behov for å jobbe fram nytt repertoar, utvikle nye nettverk eller hente inspirasjon, i en kortere periode.

Skjult lidenskap

Den iranske metallmusikeren er vant til å skjule sin lidenskap – metallmusikken. Hverdagene i Iran tilbringes på jobb i et selskap der han driver med grafisk design og webdesign, men når Sina lukker døra til sitt eget hjem, vier han seg til musikken. Han har ingen scene å spille på, ikke noe miljø å hente inspirasjon fra eller noe studio å gå til.

– Heldigvis har jeg ikke hatt noen problemer som musiker, men alt foregår hjemme for meg selv. Det eksisterer noen metallband i Iran, alle er undergrunnsband. De fleste aktive musikere i denne sjangeren driver med progressiv metall og trashmetall, det er ikke så mange som spiller svartmetall slik jeg gjør, forteller Sina.

Kontrasten til det norske musikkmiljøet er stor.

– Det er veldig forskjellig fra der jeg kommer fra. Alt er lovlig her, det er mulig å gjøre hva du vil musikalsk.

Vokalisten, gitaristen og låtskriveren har brukt tida effektivt siden han kom til Orkanger 16. januar.

– Vi øvde i en uke med de norske bandmedlemmene før vi starta innspillingen av det nye albumet mitt. Etter ti dager var plata ferdig. Nå har jeg nettopp fått masteren, forteller Sina.

I forrige uke var han i møte med det norske hardrock- og metall-plateselskapet Indie Recordings om mulig utgivelse.

Inspirert av norsk svartmetall

Sinas musikalske prosjekt har fått navnet From the Vastland. Han beskriver musikken som «old school black metal».

– Norsk svartmetall fra tidlig 90-tall er inspirasjonskilder, som Darkthrone, Gorgoroth og Satyricon, forteller han.

Den iranske musikeren ble kjent med sjangeren gjennom familie og venner.

– Jeg likte musikken første gang jeg hørte den, den var litt rar på den tida, annerledes, men jeg likte den. Den passa til min personlighet, forklarer han.

Norge er selvsagt ikke et tilfeldig valgt land for en metallmusiker.

– Den beste metallscenen i verden, konstaterer Sina.

– Legg til rette for truede musikere

Kontakten med det norske miljøet etablerte han allerede for et par år siden da han ble kontaktet av Christian Falck fra produksjonsselskapet Gammaglimt AS, som ville lage en dokumentarfilm om svartmetall.

– Vi møttes i Tyrkia første gang, og jeg er fortsatt involvert i prosjektet. Det var Christian som satte meg i kontakt med Jan Lothe Eriksen, prosjektleder for Safemuse. Vi snakket om mulighetene for å spille inn mitt nye album i Norge, forklarer Sina.

Nå er han her, og forhåpentlig blir det også noen konserter før Norges-oppholdet avsluttes 1. juli.

– Er det noe dine norske kolleger kan gjøre for å hjelpe vanskeligstilte kolleger i andre land?

– Jeg tror det ville være bra om norske plateselskaper og festivaler la til rette for å hjelpe musikere som kommer fra land der det er strenge restriksjoner og høy grad av sensur, gi dem muligheten til å jobbe med profesjonelle musikere i et profesjonelt miljø. Jeg må også si takk for muligheten jeg har fått, takk til alle menneskene som virkelig har hjulpet meg, all positiviteten, den gode energien og de gode tilbakemeldingene, sier Sina.

Safemuse

Forening opprettet av MFO og NOPA, etter initiativ fra Jan Lothe Eriksen.

Safemuse arbeider for å gi forfulgte musikere og komponister muligheter for å arbeide og utvikle seg uten fare for forfølgelse, blant annet gjennom etablering av en fribyordningen for musikere.

Harstad har inngått avtale med Safemuse om å være den første fribyen for musikere.