Lyden av et stumt piano
Flytt en pedal eller trykk på en knapp, og det akustiske pianoet ditt er digitalt og helt stille. Bare du hører hva du spiller, og du kan øve i fred.
Mange har behov for å ha et digitalt piano, men vil beholde det akustiske og har ikke plass til flere. Silent piano-teknologien lar deg bruke det akustiske pianoet også digitalt, uten å gå glipp av pianofølelsen. Men hva er silent-teknologi, og hvordan fungerer den? Og hva er vitsen?
Kort fortalt er silent-teknologi en måte å la deg spille på pianoet uten at det lager lyd i rommet. Hammerne treffer ikke strengene. I stedet er det teknologi som fanger opp alle bevegelser i tangentene eller hammerne og oversetter dem til digital lyd, som du kan høre i hodetelefoner.
– Man hører altså ikke sitt eget piano når silent-teknologien benyttes. Det du hører er de digitale lydene som systemet ditt er levert med. Et silent-system vil aldri kunne erstatte et akustisk piano, men kan være med på å forlenge pianogleden for mange, siden man kan øve i fred, sier Trond Hellstrøm ved Hellstrøm Flygel & Piano.
Han forteller også at systemene i de seinere åra har fått muligheten til å koble til MIDI, og at de også har USB-tilkobling, som gjør at pianoet kan benytte seg av alle muligheter den digitale verdenen gir.
Blandingsteknologi
Det aller nyeste på markedet er blandingsteknologi. Foreløpig er det kun Yamaha som har denne i sortimentet, under navnet Transacoustic. Med et silent piano må du velge mellom å spille akustisk med full pianolyd i rommet eller digitalt med lyd kun i hodetelefoner. For å få digitallyden ut må du koble til høyttalere. Blandingsteknologien gjør pianoet til sin egen høyttaler, også i digitalt modus. Det gir mulighet for volumkontroll både ut i rommet og i hodetelefonene. Her kan du også blande digitale og akustiske lyder samtidig, for eksempel ved å legge strykerlyd på lyden av det akustiske pianoet.
Enkelt hånd- eller fotgrep
Salget av silent-systemer har økt jevnt og trutt, særlig de siste fem årene.
– Hele 40 prosent av alle privatkunder hos oss kjøper Silent-systemer, sier innehaver i Pianoverkstedet Holthe og Bakke AS, Sven Erik Holthe.
Enkelt sagt er de fleste systemer lagt opp slik at man ved et enkelt håndgrep eller en fotpedal kan koble hammerne fra pianostrengene og over på et digitalt system.
Mange nye pianoer har teknologien allerede innebygd, men det går også an å montere silent-systemer på det pianoet du allerede har. Kanskje. Noen systemer kan monteres på flere pianomerker, noen kan monteres kun på pianoer av ett merke, og generelt bør pianoene være relativt nye for at det skal gå an. Det er også noen praktiske utfordringer.
– Instrumentet må ut av hjemmet og på verksted for montering og kostnadene ligger på omlag 15 000 kroner, avhengig av systemet du velger. Hvis du er glad i pianoet ditt, er det absolutt verdt innsatsen, sier Holthe.
For hvem?
Både Hellstrøm og Holthe forteller at det er mange grupper av kunder som ønsker seg denne typen teknologi. De forskjellige gruppene har hvert sitt fokus. Der de profesjonelle oftere er opptatt av mulighetene som ligger i å kunne bruke MIDI og USB på pianoet, er amatørene mest opptatt av å ikke bli hørt.
– Pensjonister som flytter fra hus til leilighet opplever ofte til sitt sjokk at det ikke lenger er mulig å spille utover kvelden på grunn av naboer, sier Hellstrøm.
Mange unge pianoelever må spille på keyboard, enten fordi foreldrene vil spare penger, eller for å ikke forstyrre.
– Et silent-system vil gi elevene en mulighet til å øve i ro og mak og samtidig gi dem følelsen av en mekanikk, sier Hellstrøm.