Å selge når ingen har kontanter ⋆ Kontekst
Penga skal inn: Det finnes enkle og praktiske løsninger for å motta betaling uten kontanter, som ikke koster skjorta.
Penga skal inn: Det finnes enkle og praktiske løsninger for å motta betaling uten kontanter, som ikke koster skjorta. Foto: Shutterstock.com

Å selge når ingen har kontanter

Norge er et foregangsland når det gjelder kortbruk. Dette er vel og bra, men hva gjør du når ingen av publikummerne har kontanter til å kjøpe plata di?

Fortvil ikke. Det finnes enkle og praktiske løsninger for å motta betaling uten kontanter, som ikke koster skjorta. Og det blir snart helt nødvendig. Knut Akselsen driver firmaet KissAss merchandise og har erfaring helt fra 90-tallet med å produsere og distribuere bandeffekter for store deler av norsk musikkbransje.

– Uten kortløsning selger du i dag nesten ingenting, sier Akselsen.

– Folk går ikke med mye kontanter, så jeg valgte for lenge siden å gå for en mobil kortterminal av samme type som man gjerne finner på restauranter. Den fungerer på nettet og har BankAxept, det vil si at den går rett på konto, akkurat som minibank.

Man leier terminalen og betaler en liten avgift per transaksjon, samt månedsgebyr.

– En slik løsning krever selvsagt litt omsetning, selv om dette var mye dyrere før. I disse dager er det ingen problemer å bruke en slik løsning over hele landet, sier Akselsen.

Alle mobile løsninger krever selvsagt nettilgang.

– Før var dekning et problem og jeg husker comeback-konserten til A-ha på Ullevaal Stadion i 2002, hvor hele nettet klappet sammen på grunn av overbelastning. Det tapte vi en god del penger på.

Miniterminal

Fram til i dag har de tekniske løsningene vært rettet mot større bedrifter med et visst minimum av omsetning, men behovene til mindre bedrifter – som musikere gjerne er – er registrert av aktørene. Nets, som er firmaet som har support for kortterminaler, har lansert en såkalt miniterminal som er rettet mot håndverkere, budfirmaer, lag og foreninger. Dette er en terminal du kjøper og håndterer på mobilen via bluetoothforbindelse og en app. Den er trådløs og har BankAxept i tillegg til VISA og Mastercard. Du betaler per transaksjon og en avgift hver måned.

iZettle

Mange har tatt i bruk den svenske løsningen iZettle. Den er utseendemessig beslektet med miniterminalen og det er også en løsning man kjøper og ikke leier. Grunntanken er å ha en løsning som er enkel å bruke og administrere for småbedrifter og enkeltpersoner. De kommer i to varianter; en som kobles til med Bluetooth og en som kobles til telefonens hodetelefonutgang. Du må opprette en iZettle-konto for å kunne bruke den og da tar selskapet 2,75 prosent av alle transaksjoner. Systemet er laget for både Android og Apple-produkter, men har ikke BankAxept. Det betyr at transaksjonene kan ta noen dager.

Produsent og musiker Javed Kurd har brukt iZettle siden februar.

– Det har funket helt uten problemer for meg. Jeg jeg la inn en prisliste ved å ta bilde av plateomslag og sette på pris, deretter bare trykker jeg på bildet av produktet kunden skal ha, så er det bare for kunden å trekke kortet og oppgi kode, sier Kurd.

Uten terminal

Det finnes også løsninger som er app-basert og som kun krever en smarttelefon og en app for å overføre penger. De to nærmeste løsningene er DNBs Vipps og Mcash. Å overføre penger via disse er i prinsippet enkelt, men det krever at den som kjøper er registrert som bruker.

Norske Mcash slo DNB med over ett år da de lanserte sin mobilbetalingsapp i Norge i februar 2014. Gründer Daniel Döderlein sier at de har en rekke løsninger i tillegg til overføring av penger via mobilnummer. Han nevner særlig muligheten for å handle ved hjelp av QR-kode og enkel og daglig rapportering til regnskap.

– Fordelen med QR-koder er at de kan trykkes eller postes overalt. Det gir band mulighet til å selge produkter rett fra plakater og postere eller rett fra Facebook og Instagram, sier Döderlein.

Vipps er splitterny og i utgangspunktet laget for privat bruk, men forretningsutvikler Thang Manh Tran i DNB forteller at en bedriftsvariant er på vei.

– Det er i dag fullt mulig å bruke Vipps til å selge plater på konsert, men brukeren må huske på at løsningen er ment til privatbruk og forholder seg til brukeren som privatperson. En enkel og dedikert løsning for bedriftsmarkedet vil komme senere i år. Med denne løsningen vil bedriften enkelt ta seg betalt ved å bruke egen mobil og en app, sier Tran.

Men er det sikkert?

Særlig Mcash’ løsning fikk hard medfart i en del tekniske publikasjoner da den ble lansert, blant annet på grunn av manglende sikkerhet.

Daniel Döderlein i Mcash sier at ingen sensitive data lagres i telefonen.

– Vi legger stor vekt på sikkerhet og har en konsesjon fra Finanstilsynet. Det vil si at vi er regulert akkurat som en bank. Pengene dine er ikke tapt om du skulle miste telefonen, sier han.

Datatilsynet har også påpekt en del utfordringer hos Vipps med tanke på sikkerhet. Det hører med til historien at sikkerheten og brukervennligheten rundt slike tjenester er i stadig utvikling.

Er dette alt?

Det finnes også flere utenlandske digitale betalingsløsninger. Musikere som turnerer i utlandet kan tenkes å ha nytte av disse, men det kan kreve en god del byråkratiske øvelser. For eksempel vil slike løsninger kreve at du har konto i en bank i det landet du turnerer i. For mange lands vedkommende er det en tungvinn prosess å få opprettet konto hvis du ikke er statsborger.

Løsninger

Vanlig kortterminal

Miniterminal

Vipps

Mcash

iZettle