Kunstnere lever stadig farligere
Drap, bortføringer, vold, trusler og alle former for sensur. Den årlige Freemuse-opptellingen viser dobbelt så mange angrep på kunst og kunstnere i 2016 som i 2015. Musikere er mest utsatt.
I 2016 registrerte Freemuse 1028 angrep på kunstnere og kunstneres ytringsfrihet. Det er mer enn dobbelt så mange som i 2015.
Freemuse, organisasjonen som jobber for å fremme og sikre kunstneres ytringsfrihet over hele verden, teller hvert år opp angrep på kunstuttrykk og kunstnere. Opptellingen viser økende tall hvert år, delvis fordi innhentingen av info blir stadig bedre. Men også fordi det blir farligere å være kunstner i stadig flere land.
Se fjorårets tall her: Helsvart år for kunstneres ytringsfrihet
Tre drap
Av disse over 1000 hendelsene, er 188 klassifisert som alvorlige angrep, der kunstnere blir drept, utsatt for vold, fengslet, truet, forfulgt og bortført.
Det er musikk og musikere som oftest blir angrepet. 86 tilfeller av de mest alvorlige angrepene gikk ut over musikere, og det er nesten halvparten.
I 2016 registrerte Freemuse tre drap knyttet til kunstnerisk virksomhet – alle handlet om musikk. To musikere ble drept, Amjad Sabri i Pakistan og Pascal Treasury Nshimirimana i Burundi. I Irak ble en 15-åring henrettet for å ha lyttet til vestlig musikk.
De verste landene
Av de 188 mest alvorlige angrepene fant over 30 sted i Iran. Det gjør landet til det farligste å drive kunst i. Iran har vært blant de verste landene siden 2012, da Freemuse begynte den årlige opptellingen. På de neste plassene kommer Tyrkia, Egypt, Nigeria, Kina, Russland, Malaysia og Syria.
Stadig mer sensur
Tidligere år har flest tilfeller av sensur handlet om musikk. Men i 2016 var det flest sensursaker som dreide seg om film. Dette fordi ukrainske myndigheter offentliggjorde en liste med over 500 russiske filmer og tv-serier som ble svartelista.
Freemuse sier i rapporten at sensur er betydelig underrapportert, og at rapporten bare viser en del av alle angrep på ytringsfrihet.
«Det er nesten umulig å få rapporter fra lukkede regimer, eller å tallfeste hvor mye selvsensur artistene gjør på grunn av trusler, kulturelt og sosialt press eller fordi de lever under regimer som vil straffe alle former for kunstneriske uttrykk,» heter det i rapporten.
Les også: Deeyah Khan – Fryktløs fighter
Vil du vite mer? se freemuse.org.