#mk17
LEDER: Vi er i sesong for sommerkroppen, eller #sk17, som det heter i sosiale medier.
Her i Musikkultur slår vi også et slag for kroppen, men for musikerkroppen. La oss gjerne kalle den mk17.
Alle vet at musikere får belastningsskader. På fagdag om musikerhelse i Trondheim i mai, ble det lagt fram forskning som tallfester hvor vanlig det er. 21 internasjonale studier av musikerhelse viser at 41 til 93 prosent av deltakerne i studiene har hatt spillerelatert skade på muskler og skjelett. Dansk forskning viser at musikere har hatt større plager enn befolkningen for øvrig. Danmark er ikke lengre unna enn at det er rimelig å tenke at det kan være likt her i Norge.
Vi har snakka med to musikere som så slutten på karrieren i hvitøyet. De kom seg tilbake ved å få hjelp til å jobbe bevisst med kroppen. De satte ikke i gang med rigide treningsopplegg, men økte bevisstheten om at kroppen ikke er laget for å øve døgnet rundt. Den trenger varierte bevegelser og pauser.
Kroppen er en vesentlig del av instrumentet ditt – det blir ikke musikk uten den. Så hva kan man gjøre for færre skader? Alle peker på at kroppen må få mer oppmerksomhet gjennom undervisningsløpet – fra spillelærere og på høyskoler og universitet. Også på arbeidsplasser (for dem som har det) kan litt tilrettelegging være forskjellen på lange sjukmeldinger og friske medarbeidere.
Til sjuende og sist er det bare du som kan ta ansvar for kroppen din. Helsa er viktig. Det er den som gjør at vi orker alt det vi egentlig vil bruke livet til.
Jeg ønsker deg en god og frisk sommer!