Dansere med digital dugnad
Det er ikke lett å stikke hodet fram i jungelen av kulturtilbud. Kanskje løsninga er å gjøre som Danseinformasjonen? De har satt i gang en Wikipedia-dugnad.
Det hele starta, som så mange initiativ, med uhøytidelig drodling over lunsjbordet.
– «Ja, men hva med en Wikipedia-kampanje», sa en kollega, og så kicka vi på ideen. Det er en veldig enkel måte å løfte fram alle de ukjente historiene på, sier Marianne Albers.
Hun er rådgiver og presseansvarlig i Danseinformasjonen, som er det nasjonale informasjons- og kompetansesenteret for dansekunst.
– Her på kontoret har vi opplevd at det kan være vanskelig å finne informasjon om dansekunstnere, det gjelder til og med store navn, forteller Albers.
Oppfordringa som gikk ut til dansere og koreografer var derfor: «Let’s go wiki!»
Teksten fortsetter under bildet.
Wikipedia ser deg
Etter aktiviteten å dømme, er det ingen grunn til at dansekunsten skal gå under radaren. Ifølge Albers ble det i fjor skapt 389 produksjoner av 228 kompanier og koreografer. Det ble spilt 1882 forestillinger av og med norske dansekunstnere i Norge og utlandet i løpet av 2017, noe som utgjør fem danseforestillinger per dag.
Danseinformasjonen starta wiki-dugnaden med å legge ut informasjon om noen av Norges mest sentrale dansekunstnere.
– Vi deler ut en ærespris hvert år, for å rette oppmerksomhet mot kunstarten og hedre enkeltkunstnere. Vi begynte med å legge ut prismottagerne. De må iallfall være på Wikipedia, konstaterer Albers, som har gjort seg noen verdifulle erfaringer med publisering på nettstedet.
– Wikipedia har en innholdspolitikk som innebærer at det ikke er lov med promotering eller reklame. Et eksempel på hva man ikke skal gjøre kan jeg hente fra da jeg la inn Anne Grete Eriksen, koreograf, danser og pedagog. Jeg ramsa opp noen av hennes arbeider, og brukte formuleringen «viktige arbeider». Det ble sletta like etter at jeg la det ut, så det er tydelig at det er noen som følger med. Jeg endra det til «sentrale arbeider», og det ble godtatt, forteller Albers.
How to wiki – bruksanvisning
Danseinformasjonen har lagt ut en bruksanvisning på sine nettsider som du kan følge dersom du vil «wiki» deg sjøl. Albers forteller at det er en ganske enkel operasjon.
– Vær så nøytral som mulig. Harde fakta sier også mye om en person, påpeker hun.
Hun veit ikke hvor mange som har tatt oppfordringa og blitt med på wiki-dugnad, men initiativet har fått positive tilbakemeldinger.