Lager musikkterapi-app for demente
Musikk-gründerbedriften Soundio samarbeider med Olaviken alderspsykiatriske sykehus i Bergen om å utvikle en digital plattform for musikkterapi – inkludert bilder, musikk og video, med en faglig forankring.
Utgangspunktet var et initiativ fra BTO, Bergen Teknologioverføring, et selskap som jobber med å utvikle forskningsresultater som kan ha kommersiell verdi. Dessuten hadde spesialhelsetjenestens et opprinnelig prosjekt med «min musikalske livshistorie». Nå tester sykehuset selskapets to applikasjoner: Én for musikkterapeut og øvrig medisinsk personell. Én i bruk av pårørende og pasient.
– Vi er ennå i en tidlig testfase, men har allerede sett positive effekter. Våre pasienter skal jo gjerne hjem igjen etter oppholdet hos oss – og på den måten kan musikkterapien bli fulgt opp også der, sier Frode Wikne, sykehusdirektør ved Olaviken alderspsykiatriske sykehus til Shifter.
Han forteller om pasienter med tung demens, uro, utagering og forvirring som roer seg når de hører på musikk.
– De gjenskaper minner, husker tilbake i tid … Og på den måten får vi tilfeller hvor vi kan skrive ut pasienter med musikkterapi istedenfor valium, sier Wikne.
Med Alight-prosjektet har Soundio-teamet allerede rukket å vinne «beste startup» under årets Nordiske Mediedager.
– Musikk er noe som ofte måles i hit-liste, men dette prosjektet åpner opp flere dører for forståelse av hva musikk faktisk kan bety for mennesker. Det hjelper oss også inn i andre parallelle prosjekter, sier gründerne Pål Wagtskjold-Myran og erlend Drevdal Hausken i Soundio til Shifter.no.