Instrumenter lever farlig
Du er på reise og får et skadd instrument utlevert på flyplassen. Eller kanskje du har hatt ubudne gjester på øvingsrommet? Vi ser på instrumentforsikring.
Forsikring av instrumenter er en selvfølge for en aktiv, profesjonell musiker, for å unngå at du sitter igjen med svarteper etter uhell.
Grovt sett kan du forsikre instrumentet på to måter: I ditt vanlige forsikringsselskap eller ved å kjøpe en egen instrumentforsikring.
Egen instrumentforsikring
Du kan tegne instrumentforsikring hos det enkelte forsikringsselskap. Den vil da være en del av verdisaksforsikringen til selskapene. Ikke alle selskaper tilbyr det, men lar det inngå som en del av innbo- og løsøreforsikring.
Både Creo, Gramart, BandOrg og flere tilbyr forskjellige varianter av instrumentforsikring til medlemmene. Betingelsene varierer, men felles er at slike kollektive avtaler er rimeligere for medlemmer enn om du skulle tegne dem på egen hånd.
De fleste organisasjonene som tilbyr kollektiv instrumentforsikring, har den i samarbeid med If. Det spesielle med instrumentforsikring er at den tar hensyn til musikernes arbeidssituasjon. Creos forsikringsansvarlige, Susanne Helmola, forklarer:
– I en del tilfeller vil uhell med instrumentene bli dekket av reiseforsikringer, eller innbo- og løsøreforsikring. Men hvis du skal satse på det, må du hele tiden ha oversikt over hva de dekker, hvor store verdier de dekker og ikke minst hvilke situasjoner de dekker. For eksempel er det slik at en del reiseforsikringer vil dekke skader og tyveri av instrumenter, men kun når de er på reise. Med andre ord; hvis uhellet er ute når du er framme på jobb, dekkes ikke dette av forsikringen. En dedikert instrumentforsikring gjør det. Hos oss dekker den også reparasjon av instrument og eventuelt kondemnering av instrument, samt deler av leie hvis dette skulle være nødvendig for å gjennomføre konsert. Slitasje dekkes selvfølgelig ikke.
Helmola minner også om en vedig viktig side ved instrumentforsikringen:
– Det viktigste du må huske på etter at du har tegnet forsikring er å registrere det du har av utstyr. Mange glemmer å oppdatere når de kjøper nytt, eller bytter instrumenter og effektbokser. Hvis ikke det er beskrevet i avtalen, får du ikke noe igjen på forsikringen.
Når instrumenter blir stjålet
Norskamerikanske Mark Steiner reiser både i Europa, USA og Australia for å spille, og har en smertelig erfaring knyttet til det å glemme å registrere.
– I desember 2013 dro jeg til Praha for å spille konsert med mine norske venner i bandet Oddpopp. Kvelden ble arrangert av min tsjekkiske kollega Pavel, som også spiller fiolin i mitt band. Etter en veldig bra kveld på Pilot Klub, dro jeg og Pavel med noen venner til en pub i Zizkov, bohemstrøket i Praha. Jeg fikk en rar magefølelse, og valgte å ta med barytongitaren min, en uerstattelig custom Fender Jaguar.
Mark lot pedalkofferten ligge igjen i bilen, og da han kom ut var den stjålet.
– Jeg fikk et stikk i hjertet. Jeg hadde tatt med favorittpedalene, samt det mest nødvendige: en tuner, en Sparkledrive, en delay, og en sjelden Reuss RSH-02. I tillegg lå det en sliten klangpedal i kofferten, en Boss ‘63 Fender Reverb som jeg ved et par anledninger hadde lånt bort til to av mine aller største gitarhelter, nemlig Kid Congo Powers på Garage Oslo i 2003, og Rowland S. Howard i Melbourne i 2008. Og nå var de borte.
Mark anmeldte forholdet til politiet og hadde Creos instrumentforsikring. Trodde han!
– Jeg fikk sjokk! Jeg hadde jo ikke oppdatert den siden 2002. Ingen av pedalene som forsvant var registrert. Jeg fikk meg en ordentlig dyr lærepenge fra denne opplevelsen: Det er ikke nok å ha instrumentforsikring, man må også huske å oppdatere den med utstyret man skaffer!
Mer transportskader enn tyveri
Verken politiet eller forsikringsselskap-ene har noen oversikt over hvor mange instrumenter som blir stjålet i året, eller om noen instrumenter er mer utsatt for tyveri enn andre. Helmola sier at tyveri bare er en del av forsikringsbildet.
– Faktisk er det transportskader vi har mest av, sier Helmola.
Mange opplever å få instrumenter skadet på flyturer.
– Selv om vi ikke har noen begrensinger knyttet til hvor instrumentet blir skadet, så har vi merket oss at en del får instrumenter skadet når de blir stuet inn i flyet. Husk å sørge for solide transportkasser. Det reduserer sjansen for skade.
Helmola poengterer at man har et personlig ansvar selv for å oppbevare instrumentene forsvarlig.
– Man bør ikke oppbevare et instrument synlig i bil, det bør dekkes til og helst skal man ta med instrumentet inn. Øvingslokalet må kunne låses slik at man har kontroll på hvem som har tilgang. Men noen ganger er det slik at man rett og slett ikke får med seg ting inn. For eksempel hvis man er på turné med tunge instrumenter. Da er det viktig å dekke de til når man parkerer bilen for natten. Men vårt inntrykk er at folk er flinke til å ta vare på tingene sine, for vi har altså ikke så mye tyveri.
Historie med lykkelig slutt
Noen ganger dukker et stjålet instrument opp der man minst aner det.
– Jeg fikk frastjålet en Fender Mustang-gitar for mange år siden, forklarer gitarist og låtskriver Eldar Vågan.
– Etter cirka fem år fikk jeg en henvendelse fra trommeslageren i Danny & The Red Hots, Harald Dalseth. Han var på den tiden støttekontakt for rusavhengige og én av dem han var kontakt for, hadde dessverre gått bort. Stakkaren hadde kun én eiendel, og det var en gammel gitar. Min bekjent lurte på om jeg kunne se på den for å sjekke om den hadde noen verdi. Stor var overraskelsen da jeg så det var min gamle gitar.
– Han som hadde tipset meg om denne ble lei seg, for han visste ikke at gitaren var tyvegods, men dette løste vi ved at jeg ga 2000 kroner til kollekten i kirken han var tilsluttet, og så fikk jeg tilbake gitaren min!
Vågan påpeker viktigheten av å ta vare på instrumentet og samtidig ha en god forsikring.
– Når du lever av å spille, blir du helt avhengig av instrumentet for å kunne utføre jobben din. Dessuten blir du glad i instrumenter. Det er del av personligheta di.