Motkonserter mot Eurovision: – Vi kan ikke tillate oss å tro at vi ikke kan gjøre noe
– Vi kan ikke tillate oss å tro at vi ikke kan gjøre noe, sier musiker Eddie Andresen. 18. mai arrangerer han støttekonsert for Palestina sammen med flere Stavanger-musikere og Nablusforeningen. Eller mot-konsert til Eurovision song contest, om du vil.
18. mai arrangeres årets finale i Eurovision Song Contest. Årets finale går av stabelen i Israel, og det har fått mange Palestina-venner til å reagere.
Flere steder i landet – og verden – holdes det ulike former for støttekonserter for Palestina på nettopp denne dagen, eller i tida før. I Stavanger er altså konserten på selve 18. mai, og Eddie Andresen er en av de involverte – både som musiker og i arrangementskomiteen.
– Vi kan ikke tillate oss å tro at vi ikke kan gjøre noe, sier Eddie.
Les også: MFO-landsmøtet vedtok oppfordring til boikott og solidaritet
Gjør noe med deg å være der
Eddie er en av flere Stavanger-musikere som har vært i byen Nablus på Vestbredden og spilt.
– Når man reiser dit, og selv opplever daglige brudd på menneskerettighetene fra Israels regjering, så gjør det noe med deg, sier Eddie, som forklaring på hvorfor han er aktivt med på motkonserten. Stavanger er vennskapsby med byen Nablus på Vestbredden i Palestina. Nablusforeningen jobber for å skape kontakt og forståelse mellom innbyggerne i de to byene. De siste tre årene har foreningen sørget for at Stavanger er representert på den årlige kulturfestivalen i Nablus. Eddie var en av musikerne som deltok i fjor. Han sier han har vært «passiv Palestina-venn» i mange år, og fikk en gjen-oppvåkning.
– Så kom ideen: Hvorfor ikke lage en solidaritetskonsert? Datoen 18.mai var selvsagt ikke tilfeldig valgt. Og så viste det seg at det var ikke veldig originalt – da jeg begynte å google, hadde de tenkt det samme mange steder i verden, men det gjør konserten bare enda tydeligere og sterkere, konstaterer Eddie.
Han er også styreleder for Creo Rogaland, og Creo står som medarrangør på solidaritetskonserten.
– Vi støtter det ikke økonomisk, men tre av oss i det lokale Creo-styret er artister og musikere som skal delta i konserten, sier Eddie, og bedyrer at han ikke har fått kritikk for arrangementet fra musikerkolleger.
– Ikke foreløpig og det er vel ikke så veldig kontroversielt lenger å støtte et okkupert land.
– Men hva vil dere egentlig oppnå med en sånn konsert?
– Mange vil si at de ikke har annet mål enn å bidra til at de som lever i Palestina kan overleve under de forholdene som er. Jeg er blant dem som ønsker å jobbe for at okkupasjonen av Palestina stanser. Jeg håper at dette kan utvikle seg til noe mer enn en støttekonsert – at musikken kan rive ned murer og endre holdninger. Dette er ikke en situasjon som kan løses med krig. Som menneske og kunstner vil man at det foregår fredelig. Det er interessant å se hvordan kunsten kan bidra til å skape kjærlighet og forståelse mellom mennesker, sier Eddie.
Motkonserter og opprop
Flere steder i landet arrangeres Palestinastøtte-/anti-Eurovision-konserter nå i mai. I Oslo er det konsert 18. mai, og arrangøren skriver på Facebook at konserten er «en mulighet til å aktivt boikotte Eurovision-finalen i Israel samme dag». I Trondheim var solidaritetskonserten 9.mai. I Fredrikstad arrangerer Palestinakomiteen «Fredrikstad song contest» samtidig som finalen foregår, mens det på Hamar arrangeres konsert på dagtid.
En rekke musikere fra hele landet deltar på konsertene.
Eddie er også én av 140 norske artister (per 9.mai) som har skrevet under på et opprop for å boikotte ESC i Israel. Også en rekke artister fra Eiropa og hele verden har skrevet under på et opprop og et åpent brev, publisert blant annet i The Guardian.