Bekymret over Brexit-konsekvenser for kunstnere
Europeiske bransjeorganisasjoner frykter at turnering kan bli vanskeligere etter Brexit. Fagforeningen Musicians’ Union vil nå ha eget visum for britiske musikere.
Arrangørorganisasjonen Pearle – Live Performance Europe og paraplyorganisasjonen EAEA (The European Arts and Entertainment Alliance) har uttrykt bekymring over det internasjonale kultursamarbeidet i Europa nå som Storbritannia offisielt er ute av EU.
De to organisasjonene frykter blant annet at turnering kan bli vanskeligere for både britiske og internasjonale kunstnere. Oppholds- og arbeidstillatelse, forsikring, lønn og arbeidsforhold er alle områder som berøres når EU og Storbritannia skal forhandle fram en rekke nye avtaler og ordninger.
Vil ha samme rettigheter som under EU
«Performers and creative workers of all kinds (…) risk a negative impact on their careers if their ability to work freely between the UK and EU is curtailed,» skriver Pearle og EAEA i et åpent brev til Storbritannias regjering, EU Task Force og andre EU-land. De advarer videre om at dette kan få store konsekvenser for en industri som er kulturelt og økonomisk viktig for både EU og Storbritannia.
Pearle og EAEA peker også på viktigheten av å vedlikeholde samme rettigheter, reguleringer og arbeidsforhold for britiske kunstnere som de til nå har hatt gjennom EUs ordninger. De oppfordrer de to partene til å tenke nøye gjennom hva framtidige ordninger vil ha å si for kultursektoren og det internasjonale samarbeidet.
Vil ha eget musikervisum
Temaet er ikke fremmed for britiske musikere. I 2018 skreiv Musikkultur om musikere og orkestre som var bekymret for deres kommende bevegelsesfrihet i Europa etter Brexit. I en undersøkelse utført av Incorporated Society of Musicians oppga 40 prosent av musikerne at Brexit hadde innvirkning på arbeidssituasjonen deres. Et konkret eksempel var at mange arrangører i EU-land vegret seg for å booke britiske musikere før de visste noe mer om utfallet.
Nå driver Musicians’ Union – Creos britiske søsterorganisasjon – en kampanje for å få igjennom såkalte Musicians’ Passport.
Reisedokumentet skal gi britiske musikere fritt reiserom i hele EU, uavhengig av hva Storbritannia ellers forhandler seg fram til. Ifølge organisasjonen har de allerede registrert flere medlemmer som har flyttet til Europa i frykt for en usikker jobbtilværelse i kjølvannet av Brexit.
Fram til desember 2020 blir ingenting endret for britiske utøvere. Utsiktene er derimot uklare derfra.
Den britiske bratsjisten Lawrence Power har for øvrig komponert en Brexit-polka i anledningen:
https://www.youtube.com/watch?v=E3xPZYR6N8w&feature=emb_title