Hvordan strømme best mulig hjemmefra? ⋆ Kontekst
Ikke noe hokuspokus: – Man må være villig til å bruke litt tid. Bruke et par kvelder for å lære seg litt, sier Peter Baden, som her kommer med råd om hvordan digitalundervisning og -konsert kan bli best mulig.
Ikke noe hokuspokus: – Man må være villig til å bruke litt tid. Bruke et par kvelder for å lære seg litt, sier Peter Baden, som her kommer med råd om hvordan digitalundervisning og -konsert kan bli best mulig. Foto: Privat

Hvordan strømme best mulig hjemmefra?

Enten man skal undervise eller holde konsert – man vil helst gjøre det bra digitalt. – Det finnes enkle grep alle kan ta, lover musiker og produsent Peter Baden.

– Jeg tror mange har gamle dataer og utstyr liggende som fungerer bedre enn de tror, sier musiker, produsent og komponist Peter Baden.

Han lever av å lage musikk til film, TV og artister, og produserer også digitale interaktive installasjoner. I tillegg underviser han i live-elektronikk ved Høyskolen Kristiania, og har bedre peiling på musikkteknologi enn de fleste. Hans egen strømmede konsert på Brakkesyke – komplett med lyseffekter, tre kameraer, laser og røykmaskin – har vakt oppmerksomhet.

– Jeg har jo brukt ti år på å bli god på dette her, ler Baden, som også holder på å lage en videoguide om nettopp det å strømme best mulig.

Se Peter Badens punktliste nederst i denne saken.

• Les også: De digitale konsertene kan være starten på en varig endring av musikkbransjen

– Viktig med det visuelle

Så hvordan gjør man dette hakket mer profesjonelt enn å filme med smarttelefonen? Baden forteller at man fint kan strømme gjennom Facebook, uten noe ekstra program. Vil man ha litt flere muligheter, finnes det enkle og velfungerende strømmeprogram – for eksempel Ecamm Live. Dette lar deg jobbe med flere effekter.

Baden anbefaler alle å legge litt tid i lyssettingen, og gjerne leke litt med lys og farger, hvis man vil.

– Det er litt viktig å uppe det visuelle i disse dager, gjøre det litt mer spennende. Det gjør noe med kunstuttrykket, med mottaker og avsender, mener Baden.

Man trenger ikke nødvendigvis å gå til innkjøp av nytt, dyrt utstyr, heller.

– Webkameraer er enkle å bruke, lavterskel, men ofte gode nok. Så kobles de enkelt til med en USB-kabel, sier Baden.

• Les også: FFUK åpner for donasjoner fra givere som vil støtte koronarammede kunstnere

Røykmaskin til 500 kroner

I sine egne Brakkesyke-konserter bruker han en projektor som projisererlys og effekter på ham selv, i tillegg til en røykmaskin. Det er ikke særlig hokuspokus, ifølge Baden:

– Det er bare en liten hjemmerøykmaskin, man får en slik til 500 kroner på Teknikmagasinet. Sammen med en projektor gir det en annen dybde i bildet.

Hvis man er lite lysten på scenerøyk i egen kjellerstue, foreslår Baden for eksempel såpeboblemaskin eller konfetti som mulige visuelle virkemidler.

– Eller du kan ha forskjellig backdrop og forskjellige farger på lyset. Det er mye man kan gjøre for at det skal bli mer interessant enn bare et flatt bilde.

• Les også: TONO og Vipps har myket opp reglene – dette må du vite når du skal strømme en konsert

Vær din egen lydmann

Selve lydbildet kan også forbedres drastisk med små grep. I stedet for å bruke datamaskinens interne mikrofon, kan man bruke et lydkort og to mikrofoner. Slik kan man sende i stereo, i stedet for mono.

– Vi har jo to ører. Det er viktig å prøve å gjenskape den situasjonen når et instrument står foran deg, sier Baden.

I tillegg er det lurt å være bevisst på romklangen, plassere mikrofoner rett og å unngå støy. Om man vil mastre lyden, kan man for eksempel ta den inn i et program som Ableton Live eller Logic før man går på luften.

– Da fungerer du litt som din egen lydmann. Og opplys gjerne publikum om at det er lurest å høre med hodetelefoner, foreslår Baden.

• Les også: Koronatiltak tvinger musikere til kreativitet – kulturlivet går digitalt

– Ikke unnskyld deg

Han råder folk til å investere litt tid i å børste støv av de digitale kunnskapene. Ting går neppe tilbake til det normale med det første, tror Baden.

– Man må være villig til å bruke litt tid. Bruke et par kvelder for å lære seg litt.

Til sist råder han alle – både pedagoger og utøvere – til å øve på å se seg selv foran kameraet. Og:

– Test, test og test! Sjekk at utstyret funker, at det er sammenheng mellom lyd og bilde, og at det ser bra ut. Prøv å se det på en større skjerm også, da ser du detaljene, sier Baden.

Så hva med dem som synes det er ukomfortabelt å skulle filme og strømme seg selv?

– Gå gjennom det du skal si og spill flere ganger før du skal på luften. Bli vant til å filme deg selv. Hvis du lager en lukket gruppe på Facebook, kan du sjekke testvideoer der, foreslår Baden.

– Og ikke unnskyld deg med at noe er dårlig eller kleint. Det kan være lurt å komme til musikken fortest mulig – det er jo derfor folk ser på nettopp deg.

BADENS STRØMMETIPS:

• Du kan enkelt strømme kun gjennom Facebook. Vil du ha flere muligheter, kan du laste ned et strømmeprogram, som Ecamm Live. Her kan du blant annet legge på ekstra lag i bildet – om du vil ha Vipps-nummer på skjermen, for eksempel – veksle mellom vinkler og kameraer, vise filmutdrag, lydklipp eller korrigere fargene i bildet.

• Programmet OBS er gratis, men litt mer avansert enn Ecamm.

LYS:

• Å filme handler om å fange lys. Legg litt tid i lyssettingen.

• Ofte er bordlamper som lyser opp den som spiller, litt farget plast, eller et nærliggende vindu, mer enn nok.

• Ikke snu kameraet mot vinduet, for da kan seerne kun se silhuetten din i motlyset.

KAMERA:

• Bruk det du har. Et gammelt videokamera på loftet kan fungere supert. Har det firewire-kabel, kan du få opp kamerabildet på dataskjermen gjennom et strømmeprogram.

• Webkameraer funker også godt. De er lette å bruke, og kobles enkelt til dataen med en USB-kabel. Tørk av linsene, så de er rene.

• Har du en ekstern dataskjerm, kan disse ha innebygde kameraer, som kan fungere som kamera nummer to.

• Hvis man skal strømme konsert og vil leke litt mer med det visuelle uttrykket, kan man koble smarttelefonen til dataen. Ved hjelp av programmer som Airbeam, Epocam eller Ipcam, får man opp telefonens kamerafeed på dataen. På denne måten kan man lage en flerkameraproduksjon.

LYD:

• På dataen finnes det allerede en intern mikrofon, men den er i mono, og fanger opp dataens vifter og tastaturlyder godt. For å få en stereogjengivelse, kan man i stedet bruke et lydkort og to mikrofoner. Da kobler man til et eksternt lydkort som har to mikrofoninnganger, som man igjen kan koble til to mikrofoner. Når man setter disse opp på hver sin side av et instrument, og panorerer til sidene, vil det høres mer ut som lyden er i stereo.

• Publikum kan med fordel høre gjennom hodetelefoner, eller lytte gjennom et større anlegg, om de har det.

• I lydprogrammer som Ableton Live kan du fjerne uønskede frekvenser før du går på luften. Gjør noen prøveopptak, så du oppdager og kan ta vekk uønsket støy: lyd fra gata, naborommet, og så videre.

• Man kan bruke plug-ins til lydeffekter som klang eller eq. Noen har en automiks-funksjon, som bidrar til at signalet blir jevnere.

• Til sist i lydkjeden kan en kompressor eller limiter bidra til at lydsignalet blir homogent og passelig høyt, uten at det vrenger.

• Det er mulig å samle lyden fra flere lydkilder internt i én datamaskin. Eventuelt kan man sende lyden internt i maskinen til et annet program. Til Mac er gode programmer for eksempel Loopback, Soundflower og iShowuAudioCapture.

EFFEKTER:

• Det er mye du kan gjøre om du vil leke deg litt visuelt. Lys, røyk, tekstplakater, eller ting som konfetti og såpebobler kan gjøre det hele mer spennende å se på.

• En liten røykmaskin får man tak i på steder som Teknikmagasinet til under tusenlappen.

• Om du har en projektor, kan den kobles til dataen eller nettbrettet. Så laster man ned et visuals-program som deretter projiseres ut. For iPad kan man for eksempel bruke appen UZU.

• Projektoren fungerer godt som en erstatning for scenelys – den kan skifte farge på lyset, og lyse opp eventuell røyk.

• Man kan også endre backdrop – det virtuelle sceneteppet – og forandre lys fra låt til låt, for å påvirke stemningen.