Truede og forfulgte kunstnere har det særlig vanskelig under pandemien
Jan Lothe Eriksen i Safemuse er bekymra for at makthavere ute i verden bruker pandemien til å gjøre situasjonen enda vanskeligere for kunstnerne som allerede lever under svært tøffe forhold.
Safemuse jobber med å finne trygge havner for truede og forfulgte kunstnere. De har fått flere henvendelser etter koronautbruddet. Reiserestriksjonene som følge av pandemien, gjør det enda vanskeligere for kunstnere som i utgangspunktet har liten eller ingen mulighet til å utøve kunst i eget hjemland.
– Det er mange kunstnere der ute som nå ikke har inntekter, og som ikke kommer noen vei. Hele koronasituasjonen gjør det vanskeligere å jobbe innafor denne sektoren, sier Jan Lothe Eriksen, daglig leder i Safemuse.
• Les også: Safemuse opplever stort engasjement for Fri kunst-uka
Pandemien som begrunnelse
I går ble Freemuse sin årlige rapport om tilstanden til den kunstneriske ytringsfriheten lagt fram, «The state of artistic freedom 2020». Aldri før er det blitt dokumentert flere drap på og fengslinger av kunstnere i løpet av ett år.
Lothe Eriksen er ikke overraska over rapportens innhold, men peker på noen dagsaktuelle problemstillinger som kan tilføyes funnene:
– I tillegg til at makthavere i utstrakt grad bruker terrorlovgivning mot kunstnere, kan nok også pandemien brukes som en unnskyldning for å kneble kunstnere og gjøre det enda vanskeligere for dem som allerede har det problematisk, sier han.
– Er det noe norske kunstnere kan gjøre for kolleger i andre land i den situasjonen vi er inne i nå?
– Jeg veit ikke om vi kan forvente at kunstnere i Norge gjør så mye i den situasjonen vi er i nå, annet enn å være klar over at det finnes kolleger som ikke er del av de ordningene som lages nasjonalt, påpeker Lothe Eriksen.
Safemuse har en konto for donasjoner til kunstnere om noen ønsker å bidra, og vurderer ulike tiltak for å støtte dem som har det særlig vanskelig under koronautbruddet.
• Les også: Gato danser med livet som innsats
Truslene kryper nærmere
Truslene mot den kunstneriske ytringsfriheten kryper stadig tettere på oss. I fjor toppa Europa lista over den verdensdelen som har fengsla flest kunstnere. Det er grunn til å være bevisst og på vakt, også i Norge, mener Lothe Eriksen:
– Vi lever fortsatt i et samfunn hvor ytringsfriheten står sterkt. Men det er viktig å forstå at kolleger ute ikke har det som oss. Og så er det et annet tema som gjelder norsk kulturliv, og det er selvsensur. At man blir mindre frittalende, fordi man er redd for å miste støtte for eksempel, sier Lothe Eriksen.
• Les også: Kvinnelige kunstnere under press over hele verden