Salget av blåseinstrumenter har stupt under koronapandemien ⋆ Kontekst
NEDGANG I SALGET AV BLÅSEINSTRUMENTER: – Én av grunnene er at ingen våger å teste instrumentene, forteller Lasse Thing Helseth, korpsentusiast og produktansvarlig i Yamaha. Her fotografert under en messe i 2012. Og for ordens skyld: Lasse spiller trompet.
NEDGANG I SALGET AV BLÅSEINSTRUMENTER: – Én av grunnene er at ingen våger å teste instrumentene, forteller Lasse Thing Helseth, korpsentusiast og produktansvarlig i Yamaha. Her fotografert under en messe i 2012. Og for ordens skyld: Lasse spiller trompet. Foto: Even Finsrud

Salget av blåseinstrumenter har stupt under koronapandemien

Koronapandemien skaper store problemer for dem som selger blåseinstrumenter, og for korpsmusikerne som spiller på dem.

– Omsetningen av blåseinstrumenter i mars i år gikk ned med 70 prosent sammenlignet med mars i fjor, forteller Lasse Thing Helseth, som er produktansvarlig for Yamaha, og aktiv i det lokale korpsmiljøet på Eidsvoll.

– Det har gått noe opp etter det, men vi ligger fortsatt langt etter. Én av grunnene er at ingen våger å teste instrumentene, sier han.

• Les også: Kor og korps får øve sammen igjen

– Folk tør ikke prøve instrumenter

Før sommeren skrev vi om aktører som har stor omsetningsøkning som følge av koronapandemien. Andre opplever krise.

– Det er ikke bare det at folk ikke tør å prøve instrumenter og følgelig utsetter kjøp, men det anbefales heller ikke at man gjør det. Det sier seg selv at det å teste et instrument som er avhengig av pust og lungebruk, ikke er forenlig med smittevern, sier Thing Helseth.

Kanskje er det nå håp om bedre tider: Nylig offentliggjorde Sintef en studie som viser at det er lite dråpespredning fra blåseinstrumenter.

Nedgang over hele linja

Situasjonen Thing Helseth beskriver bekreftes av Geir Lorentzen, salgsansvarlig for Buffet Crampon i Skandinavia og Finland.

– Det er særlig studentsegmentet vi er berørt av. En profesjonell musiker som trenger et nytt instrument vil selvsagt investere, men de unge musikerne er helt avhengige av at korpsene kjøper inn, og der er det stille, sier Lorentzen, som er spent på hva som skjer etter skolestart.

– Denne delen av markedet har stått stille i hele sommer, og mange forhandlere er spente på hvordan skoler, korps og kulturskoler nå vil forholde seg, sier han.

Foto:

Selv om bildet kan virke dystert, er helheten noe mer nyansert enn hva førsteinntrykket kan gi inntrykk av.

– Mars og april var helsvarte! Men i juni og juli så vi en mer positiv trend. Det er flere enn institusjonene som kjøper instrumenter, påpeker Lorentzen.

Han trekker fram at de som selger til det elektriske segmentet har hatt vekst som følge av økt salg til hobbymusikere.

– 2020 har vært tragisk for korpsbevegelsen

Siden korpsene er underlagt restriksjoner som gjør det vanskeligere å arrangere øvelser, er det heller ingen som tar initiativ til nyinnkjøp.

– 2020 har vært tragisk for korpsbevegelsen. Jeg vet ikke hvordan det ser ut for resten av landet, men i Søndre Eidsvoll skolekorps der jeg virker, er vi utestengt fra musikkrom og gymsaler fortsatt. Vi har øvd i et stort, nedlagt gartneri, men det er jo ingen framtid i det, sier Lasse Thing Helseth.

NM i janitsjar i Trondheim, som skulle vært avholdt i mars, ble også avlyst.

– Det er et stort og viktig evenement som forsvant. Treff som dette og NM i Brass Band i Bergen i februar, er viktige for de voksne, de som går videre fra skolekorpsene. Når man også mister maimåned, og alle sommerseminarene og festivaler for skolekorpsene, så er dette virkelig tragisk, mener Thing Helseth.

På toppen av det hele har flere viktige fabrikker som lager instrumenter vært nødt til å stenge ned i perioder, på grunn av pandemien. Det betyr igjen at tilgangen på instrumenter er begrenset.

• Les også: Suzuki-pedagogikk for blåsere