Musikere aksjonerer for den fengslede fløytisten Maria Kolesnikova. Hun står i frontlinjen for opposisjonsbevegelsen i Hviterussland
– Jeg tenker i bunn og grunn på alle musikere som kolleger, sier sanger Inger Torill Narvesen. Nå håper hun at også norske musikerkolleger vil heve stemmen til støtte for Maria Kolesnikova.
Maria Kolesnikova er en kjent skikkelse i kulturlivet i den tyske byen Stuttgart. Hun flytta hit i 2009, og har siden studert tidligmusikk og ny musikk ved musikkhøgskolen, jobba som musiker og pedagog, og tatt initiativ til og drevet flere betydelige festivaler for ny musikk.
Den norske sangeren Inger Torill Narvesen har base i Stuttgart, og jobber både i Tyskland og Norge. Hun er blitt kjent med den hviterussiske fløytisten gjennom det siste året. Nå er hun bekymra for sin venninne.
– Året før pandemien inntraff, reiste Maria mye mellom Stuttgart og Minsk. I koronatida ble hun værende i Minsk og engasjerte seg i valgkampen til Viktor Babariko, som stilte som presidentkandidat mot Lukasjenko, forteller Inger Torill på telefon fra Tyskland.
– Maria har prøvd å frigjøre landet sitt.
Rev i stykker passet – ble fengsla
Da Viktor Babariko ble fengsla, tok Svetlana Tikhanovskaja over som presidentkandidat. Maria er én av tre kvinner som har stått i spissen for opposisjonen i Hviterussland, sammen med Svetlana Tikhanovskaja og Veronika Tsepkalo. De to sistnevnte har flykta fra landet.
I starten av september ble Maria observert da hun ble dratt inn i en minibuss av maskerte menn. Hun skal ha revet i stykker passet sitt da gjerningsmennene forsøkte å få henne til å krysse den ukrainske grensa. Hun nekta å forlate landet og ble dermed arrestert. Maria er sikta for å ha undergravd rikets sikkerhet, ifølge BBC. Gjennom sin advokat har hun sagt dette: «Det ble gjort klart at hvis jeg ikke frivillig forlot Hviterussland, ville jeg bli eskortert ut uansett, i live eller i biter. Det kom også trusler om å fengsle meg i opptil 25 år.»
Gjennom søsteren oppdaterer Maria sin Facebook-side jevnlig. I et av brevene fra den fengslede opposisjonspolitikeren skriver hun at hun er glad for at hun kan føle og bli kjent med hvordan fengsels- og rettssystemet i Hviterussland virkelig fungerer. Mange fengslede demonstranter har hatt synlige merker etter vold ved løslatelse. Under demonstrasjonene har også flere hviterussere fortalt om fysisk og psykisk tortur og systematisk vold mot politiske fanger.
Utfordrer norske kolleger
– Da vi hørte at hun var fengsla, var det en «no brainer» å ta opp tråden og engasjere seg, sier Inger Torill Narvesen om demonstrasjonene som musikere i Stuttgart har tatt initiativ til.
Til nå har kolleger av Maria arrangert, eller vært delaktige i å arrangere, tre demonstrasjoner.
– Det er dessverre ikke alltid at man kjenner noen tilknytning til en aktivist, men når man sier at hun er musiker, opplever jeg at andre musikere relaterer seg mye raskere til henne og til saken. Hun er vår kollega, og når noe skjer med en kollega, kommer plutselig alt mye nærmere, sier Inger Torill.
Hun oppfordrer musikere i Norge til å engasjere seg for Maria Kolesnikova.
Musikk og latter som virkemidler
I demonstrasjonene i Stuttgart har musikken stått sentralt. Blant annet har trioen til Maria spilt, Trio vis-à-vis. Og så har demonstrantene adoptert fløytistens tilnærming til livets utfordringer: Optimisme og latter. De resterende medlemmene i Marias trio, mezzosopranen Natasha Lopez og cellisten Hugo Rannou, har blant annet invitert til en latteraksjon under en av demonstrasjonene.
– Maria er en helt egenarta person. Hun er fantastisk til å knytte kontakter, så åpen og genuin, man blir alltid møtt med et stort smil og åpne armer, sier Inger Torill.
Det er for øvrig oppretta en underskriftskampanje til støtte for Maria her.