Calmer – øreplugger som vil «rydde opp» i lydtilværelsen. Funker det?
Vi har testet et nyutviklet produkt fra Flare Audio: Øreplugger som skal fjerne stressende frekvenser, og øke toleransen for musikk og lyd. Vårt testpanel er delte i synet (eller hørselen) på om de funker.
Britiske Flare Audio er mest kjent for gode ørebeskyttere og øreplugger. I vår lanserte de et produkt de kaller Calmer (noe som beroliger, journ.anm.). Ideen er å putte en plugg, som skal endre formen på øretrompeten, inn i hvert øre. Øretrompeten er utformet slik at den dyrker overtoner og forvrengning i en viss del av frekvensområdet, slik at vi reagerer ekstra sterkt på dem. Dette er selvsagt praktisk hvis man må passe seg for sabeltanntigre i en forhistorisk jungel, men stressende om man beveger seg i en moderne storby eller spiller mye musikk. Mange klager over at enkelte lyder «smeller» i ørene, og dette produktet skal avhjelpe det, hevder produsenten.
Flare Audio skriver at «Calmer forbedrer lydkvaliteten i enhver situasjon, ved å redusere forvrengning i det menneskelige øret. Bruk mens du lytter til musikk, for en klarere lyd, økt definisjon og en oppgradert lytteopplevelse.»
– Lyden oppleves mer «samlet»
Musikkultur vil teste om dette virkelig stemmer. Vi har delt ut et sett Calmer til et panel bestående av musikere og lydteknikere. Én av musikerne i panelet har medisinsk kompetanse. I tillegg har journalisten brukt dem selv i en periode på cirka tre uker. Selve produktet er to små, myke og hule plugger som smetter inn i øret. De er formet som en øretrompet, og effekten av å plugge dem inn er ganske subtil.
– Effekten er størst og best når jeg spiller musikk med hodetelefoner, sier Arild Torvik, slagverker i Forsvarets Musikk.
– Jeg føler at klangen blir rundere, og at jeg finner mer kjernen i lyden. Det er som om pluggene «kanaliserer» lyden. Altså; diskant blir tydeligere diskant, for eksempel. Denne effekten gjør riktignok at jeg ikke kan bruke dem for mye når jeg spiller xylofon. Det blir nesten ubehagelig, forteller Torvik.
Ifølge slagverkeren oppleves lyden mer «samlet» når han har proppene i ørene.
– Jeg vet ikke om det er positivt eller ikke. Jeg tror grunnen til at det funker bedre med hodetelefoner, er at da kan jeg justere volumet selv. Det er som om effekten er at de rydder opp lydmessig.
– Det var litt rart i starten, men jeg ble fort vant til det, og da var de behagelige. Jeg er jo vant til ørepropper, sier slagverkeren, og legger til at de er enkle å sette inn.
– For å teste ut nettopp det, prøvde jeg bevisst å sette dem inn feil vei. Det gikk greit, men de satt ikke behagelig.
Forventningene til det å ha plugger kan være en utfordring når man bruker dem første gang.
– Jeg ble i starten farget av at de ikke dempet. Jeg forventet at lyden skulle bli svakere. For meg var det nesten tvert imot; enkelte frekvenser ble nesten tydeligere.
– Ærlig talt så merket jeg veldig lite!
Carl Christian Lein Størmer, punkmusiker og lege med doktorgrad i hørselsplager hos musikere, hadde ikke noen særlig nytte av ørepluggene fra Flare Audio.
– Ærlig talt så merket jeg veldig lite! Jeg glemte at jeg hadde dem i ørene.
Lein Størmer opplevde bruken og plasseringen i øret som forholdsvis uproblematisk.
– Man får det godt forklart hvordan de settes i øret, men det er ikke helt åpenbart hvordan de plasseres når alt kommer til alt. Man må vite hvordan de posisjoneres. Men de er ikke ubehagelige å ha i.
Siden Lein Størmer ikke fikk noen særlig effekt av pluggene, er det vanskelig å si noe om hvordan de svarte til eventuelle forventninger.
– Jeg hadde ingen klare forventninger utover beskrivelsen fra produsenten. I starten var jeg svært bevisst på at jeg hadde dem i øret, men siden jeg ikke merket noe, måtte jeg minne meg på å ta dem ut. Det er viktig å presisere at dette er min personlige opplevelse, sier Lein Størmer, som legger til at vi er inne i en noe unormal tid, dette kan påvirke opplevelsen av ørepluggene.
– Hadde det vært normale tider, ville jeg vært mer eksponert for musikk i form av konserter og øving. Og det er kanskje noe av forklaringen på at jeg ikke hadde den store opplevelsen. Jeg har for tiden ingen gode hodetelefoner, så jeg har heller ikke prøvd dem til vanlig musikklytting, utover i studiosammenheng, hvor lytteforholdene allerede er nokså optimalisert.
– Flott som velværeprodukt
– Jeg hadde ingen forventninger til produktet, men ble overrasket over at det funket slik produsenten påstår, nemlig at man blir roligere av å bruke dem, sier Øystein Skar, pianist og komponist.
Selv om produktet har en effekt, vil han ikke automatisk anbefale det til for eksempel miksing.
– Jeg opplevde definitivt en demping, men den er ikke lineær. Kun diskanten ble rundet av, og det er det som er poenget. Det er i og for seg fint, men det var noe irriterende å oppleve at diksjonen til dem rundt meg forsvant. Etter hvert sluttet jeg å bruke dem nettopp fordi diskanten ble for dempet.
– Det tror jeg skyldes min ene øregang. Det har jeg merket ved avstøpninger. Mine øreganger er litt rare og veldig forskjellige. Jeg er åpen for at det påvirker min opplevelse i nokså stor grad.
Skar er mer positiv til produktet som et velværeprodukt.
– Tanken er god og har absolutt livets rett. Jeg brukte de stort sett hele tiden i en periode, og jeg gir dem fem poeng av ti mulige. Jeg gir ikke full pott, fordi jeg tviler på om man bør bruke dem for eksempel til miksing og lignende, sier Skar.
Pianisten er blant dem som blir mer stresset av mye lyd og roligere av lavere volum. Han liker derfor å bruke plugger eller hodetelefoner med støyreduksjon.
– Jeg kan anbefale Calmer som et velværeprodukt, og et godt alternativ til vanlige propper og hodetelefoner med støyreduksjon. De er diskre i øret, og derfor fungerer de i sosiale sammenhenger med mye lyd. De renser faktisk ut kjipe frekvenser og er slik sett verdt de 250 kronene de koster.
– Riktig, men feil
Flere har merket seg effekten av reduksjonen av forvrengning i øvre mellomtone/lav diskant, men ikke alle er like komfortable med den.
– Ja, jeg hører at dette fungerer, men min reaksjon er mer… irritasjon, sier prosjektleder i Bright, Stein André Hovden.
– Jeg reagerte rett og slett på at lyden ikke var som den pleier. Jeg hørte at det forandret seg i toppregistret, men særlig i bråkete miljøer fikk jeg en følelse av å miste taletydelighet fra dem rundt meg. I norsk språk er diskant mye viktigere for taletydelighet enn i for eksempel amerikanskengelsk. Vi har hardere konsonanter, derfor vil kanskje disse proppene virke bedre i Amerika enn her i Norge?
Hovden har ikke lyttet så mye på musikk med Calmer, fordi han har et godt lyttemiljø hjemme og følte ikke behov for å bruke plugger.
– De er ikke blitt brukt på lydjobb, og det er av to grunner: Det første er korona. Vi har ganske enkelt ikke så mange lydjobber akkurat nå. Dessuten kan jeg ikke bruke ørepropper av noe slag på jobb. Jeg har utviklet en god følelse for når spektralbalansen er riktig, og enhver plugg i øret vil påvirke dette.
Hovden opplever pluggene som fine å ha i øret og enkle å plassere.
– Fint med den lille «stangen» som man kan ta tak i og justere til de sitter korrekt. Alt i alt gjorde produktet det dét lovte, men jeg fikk ikke ro i sjela i det miljøet jeg opererte i. Jeg er vant til å ha ting på en bestemt måte og er svært oppmerksom på hvordan det låter. Frustrasjonen kommer når elementer i lydbildet er annerledes. Jeg har i utgangspunktet en forventning til hvordan det skal låte, sier Hovden.
Selv om Calmer ikke er et produkt han vil bruke, mener han det sto til forventningene.
Form på øregangene kan være avgjørend
– Jeg fikk dem ikke helt til å sitte bra. Kanskje det er jeg som har spesielle øreganger? Jeg får lett hodepinefølelse av å ha noe i øret. De var ikke veldig ubehagelige, men nok til at jeg ikke bruker dem, sier Anni Odenhall, fiolinist i operaorkesteret.
Hun erfarte at lyden av fiolinen ble skarpere når hun hadde pluggene i ørene.
– Det funker ikke for meg. Opplevelsen av klangbildet forandres, og man lurer på hvordan det låter ut til publikum. Jeg tror at grunnideen bak produktet er bra, for åpenbart er det en effekt her, men vi som har fiolinen så nært øret kan få en dårlig reaksjon på det. Jeg prøvde under oppvarmingen, men turte ikke bruke pluggene på forestilling.
– En gang prøvde jeg å ha dem på når jeg hørte på lydbok, og jeg opplevde en forskjell som det er vanskelig å sette ord på. Det var akkurat som om lydbildet ble dempet, føltes litt mer fjernt.
Hva dette produktet egentlig er, kan være vanskelig å få tak på før man prøver det i forskjellige sammenhenger.
– Opprinnelig forsto jeg det som en beskyttelse mot allmenn støy, så derfor hadde jeg ikke helt klare forventninger, sier Odenhall, som ble overrasket over nettopp hvor betydelig effekten av ørepluggene var.
– Selv om de ikke passet så godt til min arbeidssituasjon, legger hun til.
– Gud, så deilig!
– Første gang jeg brukte dem, tenkte jeg: gud, så deilig, sier sanger og sangpedagog, Trude Helen Binderø.
– Jeg jobber en del med barn og kor, og merker at jeg ikke er like sliten etterpå. Den slitsomme støyen blir redusert. Samtidig blir noen nyanser i musikken, som jeg gjerne ønsker å høre, også litt redusert.
Calmer fungerer mot generell støy i visse frekvensområder, og er like effektivt mot hverdagslyder, mener Binderø.
– Jeg reagerer sterkt på lyder som for eksempel rasling med bestikk, elektriske vifter, masse høy prating. Pluggene hjelper til med å gjøre disse frekvensene numne, slik at de ikke smeller i ørene.
I likhet med andre, mener Binderø at de gjør noe med taletydeligheten.
– Godt å høre at det ikke bare er meg som har opplevd at det å oppfatte tale blir en del redusert med disse. Jeg synes også at jeg må justere og dytte dem veldig mye inn i ørene. Enkelte ganger vil jeg de skal sitte bedre, mens andre ganger sitter de godt, forteller Binderø.
Pluggene leveres kun i én størrelse. Sangeren mener produsenten burde hatt alternativer mer tilpasset det enkelte øre.
Hun oppsummerer de nye ørepluggene fra Flare Audio slik:
– Jeg har mer overskudd etter store øvelser. Men de hadde negativ effekt på én-til-én-sangundervisning. Da mistet jeg en del av det jeg trenger å høre. På grunn av korona, har jeg ikke testet pluggene på konsert, fordi nesten alt er avlyst. Jeg kommer til å bruke dem i noen situasjoner framover, og håper de kommer i individuelt tilpassede utgaver.
Oppsummering
Effekten av Calmer kan, etter denne testen, nesten virke litt forvirrende. Hva er det de egentlig skal gjøre? Panelet, med ett unntak, registrerte en forskjell, nemlig at de endret klangen i det øvre mellomtone/lave diskantregisteret, som igjen gjør noe med lytteopplevelsen. Noen opplevde dette positivt, for andre førte det til frustrasjon. Endret taletydelighet og mindre «smell» i normalt gjennomtrengende lyder er trolig to resultater av samme effekt.
Undertegnede har også brukt dem, og kan for egen regning si at de har hatt effekt på enkelte frekvenser som jeg kan oppleve som slitsomme, etter å ha blitt eksponert mye for dem. Er man vant til å bruke øreplugger, er det en fordel. Man slipper å venne seg til å ha noe i øret.
Ikke alle instrumentgrupper syntes effekten var heldig, og den slo åpenbart negativt ut for fiolin og xylofon, mens for lytting med hodetelefoner var effekten god.
Det har vært hevdet at Calmer hjelper mot tinnitus, men det er viktig å poengtere at Flare Audio selv ikke hadde dette i tankene da de utviklet produktet. Noen brukere hevder likevel at de hjelper mot tinnitus, andre sier de ikke har noen effekt. Flare Audio selv er klare på at de ikke vet om dette faktisk er tilfelle, ei heller hva det eventuelt kan være med Calmer som skulle kunne avhjelpe tinnitus.