Æres-Buddy til Torgrim Sollid
Æres-Buddy er virkelig en sjelden ære. Prisen er ikke blitt delt ut siden 2003, skriver Norsk jazzforum på sine nettsider. Æres-Buddy gis til en person som har betydd enormt mye for utviklingen av norsk jazz og det norske jazzmiljøet.
– Det har lenge vært et sterkt ønske fra store deler av det norske jazzmiljøet at Torgrim Sollids innsats skulle bli hedret. Vi i Norsk jazzforum er glade for å stå her i dag for å gjøre nettopp dette. Med en lang rekke musikere og kolleger i ryggen, som alle har sendt inn sterke anbefalinger og varmende ord om din posisjon og betydning, tildeles du nå en æres-Buddy, sa Ingrid Brattset, styreleder i Norsk jazzforum, ved overrekkelsen hjemme hos trompetisten, trommeslageren, komponisten og pedagogen.
– Drivkraft i norsk jazz
Med æres-Buddy følger en statuett av den legendariske jazzmusikeren Buddy Bolden, gjenskapt av billedkunstneren Lise Frogg.
Juryen skriver blant annet:
«Torgrim Sollid har gjennom en årrekke vært en drivende kraft i norsk jazzliv, både som musiker, komponist, innovatør, pedagog og mentor for flere generasjoner med norske musikere.
Hans merittliste som musiker er lang, men kanskje aller mest kjent er han for sitt nybrottsarbeid med Østerdalsmusikk på midten av 70-tallet, som var blant de aller første musikalske prosjektene som blandet norsk folkemusikk og jazz. Østerdalsmusikk ledet videre til bandet Søyr, og av andre samarbeid er det nærliggende å trekke fram Sollids samarbeid med saksofonisten Warne Marsh. Torgrim Sollid har gjennom hele sitt virke vært en ambassadør for både spesifikke, historiske stilarter og rabulistisk modernisme i norsk jazz.»
Prisvinneren har også vært en viktig pedagog. Han har blant annet vært sentral i å bygge opp jazz- og improvisasjonsutdannelsen ved Norges musikkhøgskole.
Buddy-pris til Maja Ratkje og Solveig Slettahjell
Buddy-prisen ble delt ut i forrige uke. I år var det musikerne og komponistene Solveig Slettahjell og Maja Solveig Kjelstrup Ratkje som fikk anerkjennelsen fra Norsk jazzforum. På grunn av smittevernrestriksjoner foregikk årets utdeling hjemme hos de respektive prisvinnerne.
Om vinnerne skriver juryen blant annet: «Solveig Slettahjell har utvilsomt nådd ut bredt med sin inderlige og personlige formidlingsevne. Kombinert med høy kunstnerisk kvalitet og integritet, har hun opparbeidet seg et stort og dedikert publikum, og utvilsomt vært en døråpner inn til jazzens verden for mange.»
«Maja S.K. Ratkje utfordrer musikkens grenser, og oppleves like aktuell på en jazzscene, som på en samtidsmusikkfestival eller en skummel undergrunnsklubb. Ratkje sprenger etablerte rammer med sine store komposisjoner og gripende improvisasjoner, med stemmen, instrumenter og maskiner.»