«Kunstnere og kulturarbeidere som har ENK bør nå bruke tiden til å vurdere sin situasjon»
ENK, eller Enkeltpersonforetak, er en meget vanlig måte å organisere seg på blant kunstnere og frilansteknikere. Men pandemien har tydeliggjort organisasjonsformens svakheter.
Sonia Loinsworth:
– Har du ENK, så lever du på Stortingets nåde, sier musiker, komponist, gründer og forfatter, Sonia Loinsworth. Hun drifter til daglig Barnas Musikkteater og er aktuell med boken «Lev av talentene dine», hvor hun skriver om utfordringene ved å samtidig være skapende kunstner og det å skulle styre en bedrift.
– Jeg tror at mange med ENK burde vurdere et AS i stedet. Som ansatt i eget AS vil du automatisk få de samme rettighetene som en vanlig lønnsmottaker har. Jeg tenker for eksempel på rett til sykepenger med hundre prosent dekning mot åtti prosent som i et ENK. Du kan permittere deg selv og komme inn under disse ordningene. Den som har et ENK lever på politikernes nåde, og kom i en ekstremt utsatt situasjon under pandemien. Det er for sent å gjøre endringer som vil påvirke dette, men det er klokt å bruke situasjonen til å forberede seg for fremtiden.
AS-formen skremmer mange
Når man vurderer å opprette et AS for ens egen del, så tenker mange at det er mye jobb: Man blir revisjonspliktig, moms-spøkelset lurer i det fjerne, man må betale arbeidsgiveravgift for å ansette seg selv, etc.
– Når alt kommer til alt, så ender man nesten helt likt skattemessig enten man har et ENK eller er ansatt i eget AS. For å ta et eksempel: Et AS må betale arbeidsgiveravgift når du ansetter deg selv. Dette er en kostnad du ikke får i et ENK, men som lønnsmottaker får du et større minstefradrag slik at de to formene jevnes ut skattemessig. Man er både arbeidsgiver og arbeidstaker og juridisk sett to ulike enheter.
Mange tenker at man får et momsregnskap når man danner AS.
– Det er ikke slik at momsplikt følger organisasjonsformen. Har du momsfritak som ENK, har du også det som AS. Eneste er at hvis man får penger fra TONO og Gramo o.l., så kommer det moms på dette i et AS.
Med et AS er du også langt bedre sikret hvis du satser på større og mer risikofylte prosjekter med mange involverte. Da står bedriften og bedriftens styre ansvarlig, og ikke du som privatperson som det vill vært i et ENK.
Les også: Violet Road valgte AS.
Hvorfor vil ikke myndighetene gi gründere samme vilkår som lønnsmottakere?
Loinsworth reagerer på signalene som myndighetene sender ut. Hvorfor er det dårligere betingelser for gründere og andre yrkesgrupper som ikke er lønnsmottakere, spør hun?
– Det ligger et hull i systemet her, selv om det er bedre enn det var for en del år siden. Det er mye lettere å starte et ENK enn et AS, og de fleste gjør derfor dette, men som vi nå observerer: i en krisesituasjon eller ved arbeidsledighet er det ikke en god løsning.
Folk som driver med kunst og kultur driver samtidig gründer- eller entreprenørskapsvirksomhet.
– Jeg har selv startet opp mange bedrifter i skjæringspunktet mellom kultur og næring.
Loinsworths bok har til hensikt å belyse utfordringene ved å være en kunstner og samtidig skulle drifte sitt eget firma.
– Jeg har sett mange flinke kunstnere som ikke klarer å leve av sitt arbeid. Mange klarer seg godt i perioder, men så kommer tørkeperioder som det kan være vanskelig å komme seg ut av. Jeg ønsker med boken å gi folk verktøy til å kunne klare å være skapende og samtidig kunne leve av talentene sine.