Astrid Kvalbein fikk Komponistforeningens likestillingspris ⋆ Kontekst
Foto: Presse

Astrid Kvalbein fikk Komponistforeningens likestillingspris

Forskeren, utøveren og skribenten Astrid Kvalbein mottok i ettermiddag Komponistforenings likestillingspris.

Hei der, denne artikkelen er hentet fra Musikkultur, eller er over ett år gammel. Artikkelen kan derfor inneholde utdatert informasjon, eller se litt merkelig ut.

Det er andre gang prisen deles ut, og Astrid Kvalbein mottok den under en markering på Norges musikkhøgskole, melder Norsk Komponistforening i en pressemelding.

– Årets likestillingspris går til en forsker, utøver og skribent som gjennom hele sitt virke har hatt likestilling, feminisme og maktspørsmål hevet høyt på agendaen, sier Jørgen Karlstrøm, styreleder i Norsk Komponistforening om tildelingen.

Likestillingsprisen deles ut av styret i Norsk Komponistforening til en person, gruppe, institusjon eller forening som har gjort en spesiell innsats for å fremme likestilling og kjønnsbalanse i det skapende musikkfeltet.

Karriere i likestillingens tegn

Kvalbein har gjennom karrieren jobbet mye med likestillingsspørsmål. Her er noen eksempler: I Universitetsforlagets ferske utgivelse «Iverksettelse — fire studier av kunst, autonomi og makt» har Kvalbein skrevet et eget kapittel om maktstrukturer og kvalitetsforståelse knyttet til Ultima.

I Kvalbeins doktorgradsarbeid om Pauline Hall fra 2013, trekker hun ikke bare fram en viktig kvinne i norsk musikkhistorie, men utfordrer eksisterende historieskriving når det gjelder hvordan kvinner blir framstilt og posisjonert. I dagspressen har hun også vært markant, og lenge nokså alene, om å etterlyse kvinnene.

I 2008 var Kvalbein sammen med Anne Lorentzen redaktør for utgivelsen «Musikk og kjønn i utakt». Boka ble til som et resultat av et seminar året før, i regi av MIC, Kulturrådet, NTNU og Norsk Jazzarkiv. Formålet var å utvikle samtaler og handling, framfor monologer som konstaterte skjevhetene i norsk musikkliv.

Balansekunst ble til som en følge av dette arbeidet.

– Musikkbransjen er mer «aktivistisk»

– Jeg blir varm om hjertet av å få denne prisen. At det jeg har skrevet og sagt om musikk og kjønn i mange sammenhenger, i små og store format, over lang tid, blir anerkjent slik, inspirerer til å fortsette. Det inspirerer dessuten i seg selv at denne prisen finnes. Jeg ser den som et av mange tegn på at musikkbransjen de siste åra er blitt mer «aktivistisk» i møte med kjønnsubalanse. Færre og færre tror at «det vil gå seg til», i stedet gjøres aktive grep for å endre på stereotype mønstre, både organisatorisk, kreativt og kunstnerisk. Dette er jeg glad for å være en del av, og kunne bidra til, sier årets prismottaker, Astrid Kvalbein.