Ble kritisert for KI-håndtering. Nå endrer de vilkårene ⋆ Kontekst
Jon Nguyen
Foto: NRK
Nyheter

Ble kritisert for KI-håndtering. Nå endrer de vilkårene

NRK Urørt fikk plattformen oversvømt av KI-musikk. «Et problem» mente Nopa. Nå oppdaterer de vilkårene, men det er likevel ikke en «endelig løsning».

NRK Urørt har i 25 år frontet ny norsk musikk.

Plattformen fungerer både som strømmetjeneste og utstillingsvindu, og har som intensjon å vise fram uetablerte artister og band.

Tidligere i år publiserte Kontekst en sak der Urørt fikk kritikk for sin håndtering av KI-generert musikk. Altså musikk laget ved bruk av kunstig intelligens.

– Jeg synes det er et problem at de fronter musikk som er KI-generert, sa Ole Henrik Antonsen, styreleder i Nopa (Norsk forening for komponister og tekstforfattere) til Kontekst da.

Nå har Urørt oppdatert sine brukervilkår for å få bukt med KI-bruken.

 Kan slette falske låter og brukere

Punktene som er oppdatert, er punkt 1.2 som omhandler kreditering ved opplasting av musikk.

– Punkt 1.2 helt nytt for å understreke, tydeliggjøre og utdype hvilken informasjon som vi må ha rundt låter ved opplasting, sier Jon Nguyen, prosjektleder i Urørt.

Det nye punktet lyder som følger:

Ved opplasting av låter, skal alle medvirkende i verket krediteres. Feltene for tekstforfatter(e) og komponist(er) skal fylles ut med hele navn.

Dersom det er brukt innkjøpt instrumentalmusikk, skal komponist og /produsent for originalen fylles inn.

Dersom det er brukt kunstig intelligens for å lage musikken, skal navn på KI-verktøyet/siden som er brukt fylles inn. Du er selv ansvarlig for at bruken av de verktøy/sider du benytter når du lager musikk er lovlig og for at brukervilkårene overholdes.

NRK forbeholder seg retten til å slette låter om vi ikke kan verifisere hvem som står bak, eller om låten er i strid med åndsverkloven, annet lovverk eller disse vilkårene.

Også punkt 3 er justert for å få bukt med falske eller kunstige brukere.

Altså forbeholder NRK seg retten til å slette Urørt-brukere om de ikke kan verifisere at artist eller band som står bak kontoen er ekte personer.

I tillegg tydeliggjør de nå at opplastet materiale må ikke formidles i strid med åndsverklovens bestemmelser eller bryte med andre lover og regler.

Et rettighetsspørsmål

Nguyen understreker likevel at endringene i vilkårene ikke er Urørts endelige løsning rundt KI-utfordringene.

– Det vil fortsatt være helt nødvendig for oss å diskutere dette ofte, følge med på utviklingen og hele tiden være bevisst rundt etikk, jussen og det redaksjonelle i behandlingen vår av opplastet musikk på Urørt, sier han til Kontekst.

Han beskriver prosessen som konstruktiv.

– Hensynene som er tatt er først og fremst spørsmålet rundt rettigheter. Vi vet at de fleste KI-verktøy trenes på all musikk, og tar derfor ikke hensyn til rettighetsspørsmålet, sier Nguyen.

Samtidig understreker han at Urørt ikke ønsker å bare stenge dørene for en teknologi i utvikling.

– Vi skal følge med, diskutere ofte og justere etter utviklingen, og hele tiden ha vårt kjerneoppdrag øverst: nemlig at vi er her for å løfte nye, lovende, unge norske artister eller band.