Bodø-musikere får jobbe igjen
De er muligens verdens eneste bibliotek-band. I en fastlåst situasjon fant musikerne i Bodø Rhythm Group en løsning.
Verdens eneste bibliotek-band?
– Det finnes vel ikke maken, så dette er en unik og etterlengtet løsning, sier trompetist Tore Johansen i Bodø Rhythm Group (BRG).
Musikeren ser frem til å endelig kunne jobbe igjen etter en lang periode i uvisshet.
Da Stormen Konserthus og Bodø kommune ikke klarte å bli enige om fremtiden til Bodø Rhythm Group, foreslo musikerne en løsning selv, og blir nå det som kanskje er verdens eneste bibliotek-jazzband.
Fastlåst situasjon
Problemene oppsto i forkant av åpningen av Stormen Konserthus i Bodø. Styret i Stormen mente de ikke hadde råd til å drifte et eget jazzensemble og vedtok å avvikle ordningen. Bodø kommune ville det annerledes og stemte for videre drift. Mens forhandlingene pågikk hevet tre musikere lønn tilsvarende en og en halv stilling i halvannet år uten å ha et sted å øve og uten å spille konserter.
«Vi har ingen mulighet til å utføre jobben vår,» skrev musikerne i 2015
– Vi fikk ikke gjort jobben vår, var lei av å vente og foreslo en løsning selv. Idéen oppsto etter Bodø Jazz Open der vi hadde en konsert med forfatter Vetle Lid Larssen i Stormen bibliotek. Det er gøy når litteratur og musikk møtes og vi tenkte det kunne bli grunnlaget for vår videre aktivitet. Heldigvis var både biblioteksjefen og kommunen enige med oss der, forteller trompetisten.
Fremdeles Stormen som betaler
Nylig ble det bestemt at Stormen bibliotek tar over driften, men kommunen har likevel pålagt Stormen Konserthus KF å betale lønn til musikerne, produksjonsmidler på 250 000 kroner og stille konsertstedet Sinus til disposisjon 12 ganger i året. Direktør Rolf-Cato Raade i Stormen Konserthus KF tenker lenge før han svarer på om det er en optimal løsning for konserthuset.
– Nå er vi fornøyde med at vi har funnet en løsning og gleder oss til stor aktivitet og fine konsertopplevelser. Når det er sagt, vet jeg ikke om noen andre konserthus som har et fast jazzband på lønningslista, sier Raade.
Tar ikke selvkritikk
Direktøren beklager at musikerne i BRG måtte gå og vente på en løsning, men tar ikke selvkritikk.
– Årsaken til at det tok tid lå ikke primært hos oss, sier Raade.
– Vårt styre vedtok at ordningen med et fast ansatt ensemble skulle opphøre. Det er vurderingene kommunen har gjort i etterkant som har tatt tid. Flere løsninger har vært foreslått der andre aktører ble spurt om å drive BRG, men saken har falt mellom to stoler.
– Burde ikke dere holdt liv i ordningen, slik kommunen har pålagt dere å gjøre?
– Det er snakk om ressurser. Vi har så vidt kapasitet nok til å drifte konserthuset og styret har altså ment at det ikke kunne forsvares å bruke mer penger på et eget jazzensemble, sier Stormen-direktøren.
Les også: Kampen om kulturpengene i Nordland
Ansvaret ligger hos Stormen
Kultursjef i Bodø kommune, Arne Vinje, er ikke enig i at det er kommunens ansvar at tre betalte musikere har stått uvirksomme i lang tid.
– Den selvkritikken må eventuelt ledelsen i Stormen Konserthus ta, sier Vinje.
– Betalte musikere skal ikke gå så lenge uten å utøve den musikken de er betalt for å spille. Kommunen har vedtatt at BRG skal bestå som orkester driftet av Stormen og vi er fornøyde med at musikerne selv var med og fant en løsning i biblioteket. Det er en prøveordning som skal evalueres ved utgangen av 2017, sier Vinje.
Unikt samarbeid
Og hva synes biblioteksjef Trud Berg ved Stormen bibliotek om å få et eget rytmisk ensemble å drifte?
– Vi i Stormen bibliotek er heldige. Det finnes ikke maken i Skandinavia, kanskje ikke i Europa heller, sier Berg til Musikkultur. Hun er for tiden i gang med å ansette en ny musiker etter at en av de opprinnelige medlemmene i BRG sa opp jobben. Berg har også lyst ut en 30 prosent stilling som produsent for gruppa.
– Det var musikerne selv som kom med idéen om et samarbeid med oss, og jeg tente på den umiddelbart. Dette blir utrolig morsomt og det er bare fantasien som setter grenser for hvilke spennende prosjekter vi kan sette i gang.
Trompetist Tore Johansen er enig.
– Det har vært en uholdbar situasjon, men nå ser vi bare fremover og er glade for å kunne jobbe igjen.