«Det er kake igjen i foajeen» ⋆ Kontekst
Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery, her i statsrådsstolen på sin første dag. Foto:Martin Solhaug Standal/NTB
Kommentar

«Det er kake igjen i foajeen»

Kulturbudsjettet 2016-2024: en slags oppsummering.

Det var ikke kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery som fikk siste ord i hennes sannsynligvis siste kulturbudsjettfremleggelse. I hvert fall ikke for oss som så den på nett.

Uansett utfall av valget 8. september 2025, er det lite sannsynlig at Jaffery vil fortsette i ministerposten. Ikke fordi hun nødvendigvis har gjort en dårlig jobb, men fordi kulturministre dette årtusenet sitter gjennomsnittlig 2.4 år i stillingen (jeg regnet veldig fort). De blir nesten aldri med over til neste regjeringsperiode.

Ved neste valg vil Jaffery ha sittet i litt over to år. Så altså – muligens – hennes siste.

Men ikke det siste ordet. Etter at kulturbudsjettet for 2025 ble lagt fram ved Kode i Bergen, etter at Jaffery hadde sagt sitt om et budsjett som ligger an til å bli husket som kulturfond-budsjettet, eventuelt som løftebrudd-budsjettet (avhengig av hvor partisk man vil være), ble live-strømmingen kuttet etter at departementets kommunikasjonssjef anmodet de fremmøtte om å feire litt.

«Det er kake igjen i foajeen», sa Marius Bakke.

Kulturbudsjettet 2016–2024

Kontekst og vår forgjenger Musikkultur har for vane å dekke vår del statsbudsjettet, altså kulturbudsjettet.

Det har blitt dekket omtrent slik:

Det blåblå 2017-budsjettet ble omtalt som «beige» av MFO-leder Hans Ole Rian. Den gangen var det næring som – ikke overraskende – var den store satsingen. Blant annet ble 30 millioner kroner ble gitt til Innovasjon Norge.

For 2018 var det mye det samme. I tillegg ble det investert i kulturbygg. Satsingen Kreativt Norge, som lå under det som da het Kulturrådet, fikk en del millioner over de neste årene, og eksisterte i det mer eller mindre skjulte fram til 2023. En sluttrapport meldte at satsingen generelt hadde vært positiv, men at støttebeløpene tidvis var for lave og prosjektperioden for kort.  

Da 2019-budsjettet ble presentert, var det Trine Skei Grande som presenterte. Nøkkelord den gang var barn og unge, mangfold og frivillighet.

I det planlagte 2020-budsjettet hadde kulturnæring blitt en egen post på budsjettet. Kulturbygg fikk en ny boost. Kunstnerstipend ble fremhevet, ikke minst kunstens betydning for demokratiet og fellesskapet.

Men så måtte fellesskapet være innesperret noen måneder.

Da revidert budsjett kom, var det kompensasjonsordning (tenk at vi hadde det!) som var i fokus.

Da 2021-budsjettet ble lagt fram, var det uroligheter i Musikkultur, som skrev litt om fordelingsnøkler og Abid Rajas økning av kunstnerstipend.

Da 2022-budsjettet ble lagt fram, var vi for opptatt med ryddingen etter Musikkultur-urolighetene – og ikke minst lansere Kontekst – til å skrive om statsbudsjettet. Det var dumt! Jeg får lene meg på andre kilder her: «Trettebergstuen vil øke kulturbudsjettet med 100 millioner», skrev Ballade om Støre-regjeringens første budsjett.

Til gjengjeld var det relativt bred dekning av Trettebergstuens «stramme» 2023-budsjett. «Vi har valgt å prioritere barn, unge, idretten og frivilligheten», sa hun om budsjettet.

I 2024 presenterte Lubna Jaffery et budsjett som fokuserte på lokal og regional kultur, og jaggu var ikke kulturbygg viktig igjen.

Jeg tar med 2025-budsjettet også: Regionale kulturfond, kulturaktiviteter for barn og unge, og – jepp – kulturbygg.

Et halvveis prosjekt?

Norge har et raust kulturbudsjett. 25.8 milliarder kroner er i et globalt perspektiv banalt. Men en slik sammenligning er irrelevant og ikke minst irriterende for de som til stadighet må forsvare myndighetenes pengebruk på kulturtiltak.

Meningsmålinger er ikke til å stole på. Men ifølge dem vil det være siste gang på noen år at det nå er venstresidens milliardkakebit som blir delt ut.

Både venstre- og høyresiden prioriterer mye av det samme innen kultur, bare via ulike tiltak og investeringer som både treffer og bommer, uavhengig hvilken side man er på.

Blir kulturfond-satsingen et nytt halvveis prosjekt, slik Kreativt Norge endte opp med å bli? Støttespillerne vil ha dobbelt så mye som nå er bevilget. Vil det være nok?

Om det blir regjeringsskifte neste år, dersom Venstre får kulturministerposten, blir det andre prioriteringer, sannsynligvis et nytt fokus på næring. Dersom det blir Høyre, blir det private initiativer.

Og om det skulle bli FrP, partiet som (igjen) er i vinden … da blir det kanskje ikke mer kake igjen i foajeen likevel.

18.10. Redaksjonelt P.S: Kun et par dager etter budsjettfremleggelsen ble det offentliggjort at i hvert fall Marius Bakke ikke får mer kake i kultur- og likestillingsdepartementet. Kommunikasjonssjefen skifter jobb og vil snart være å finne i Stiftelsen Tinius. Vi gratulerer og ønsker lykke til.

Kommentar- og meningsartikler uttrykker skribentens meninger.