Hvor mange mangfoldsutredninger trenger vi? ⋆ Kontekst
Samspill music network
Foto: Karstein Grønnesby
Kommentar

Hvor mange mangfoldsutredninger trenger vi?

«Mangfold» er nevnt 246 ganger i statsbudsjettet, men øker mangfoldet på norske scener og i publikum – i praksis? 

Mangfold er på alles lepper, men hvordan gjenspeiles mangfoldssatsingen i tallene – og hva går pengene til? Kommer de offentlig finansierte kulturtilbudene hele befolkningen til gode? Styrkes livsgrunnlaget for de unike tradisjonsbærerne og stemmene fra flere kulturer? I budsjettforslaget for 2025 kan det se ut til at man har glemt hva det mangfoldige kulturlivets grunnlag er: Tradisjonsbærerne og kunstnerne som skaper innholdet! 

Et offentlig kulturtilbud må være relevant for større deler av befolkningen om det skal ha legitimitet. Men hvordan oppnår vi dette i praksis? Kulturpolitikkens svar blir ofte utredning, og å gi fagetater og andre aktører i oppdrag å bidra til kulturelt mangfold gjennom kompetanseutvikling. Store mangfoldsmidler – som Kulturtankens nye utlysning av 18 millioner – går til å utvikle veiledere, rapporter, kurs og enda flere konferanser. 

Samtalen om mangfold er viktig, men mangfold i kulturlivet må også skje i praksis! 

Organisasjonen Samspill ble stiftet av utøvere med internasjonal tradisjonsbakgrunn, og har gjennom 25 år jobbet tett på utøverne i det mangfoldige musikkfeltet som medlemsorganisasjon og som en produksjonshub, formidler og døråpner. Vi driver en rekke prosjekter, produserer konserter og forestillinger, bidrar til større bredde i booking ved konsert- og festivalscener over hele landet, leverer innhold til DKS, og sikrer utøvere med annen tradisjonsbakgrunn tilgang til undervisningskompetanse i samarbeid med Musikkhøgskolen, for å nevne noe. Vi jobber både strukturelt og praktisk, alltid i tett kontakt med feltet og med utøverne i sentrum. Vi kjenner utøverne og instruktørene, de kulturelle kodene og de skjulte hindringene. Mange av landets fremste utøvere har fått innpass inn i det norske musikklivet med vår hjelp og veiledning. Vi mener det er et stort paradoks at så få av mangfoldsmidlene i kulturbudsjettet når fram til dem. 

Andre aktører har store midler til å skape et mangfoldig kulturprogram i eget hus, festival eller prosjekt. Det er flott, men et rikt og mangfoldig kulturprogram av høy kvalitet bør finnes overalt – på klubber, kulturhus og scener, på skoler og i barnehager, på sykehjem og festivaler innen alle sjangre. Det kan ikke skje i et eget hjørne! Derfor jobber vi i samspill med det frie feltet som en fasilitator, og i samspill med aktører over hele landet. Vi har nettverket og kompetansen som mange etterspør. 

Samspill er en aktør som styrker mangfoldet overalt, som sørger for at midlene kommer utøverne og publikum til gode, og som vil bidra til å skape flere gode rollemodeller for barn og unge i det mangfoldige Norge. 

Samspill International Music Network:
Hans Ole Rian, styreleder
Harpreet Bansal, nestleder
Ane Carmen Roggen, styremedlem
Jan Lothe Eriksen, styremedlem
Vasil Gjuroski, styremedlem
Bellali Austria, varamedlem
Siri Kvambe, daglig leder

Red.anm.: Styreleder i Samspill Hans Ole Rian, er også forbundsleder i Creo – Forbundet for kunst og kultur. Creo er utgiver av Kontekst.