#metoo: Balansekunst med åtte tiltak til ministeren ⋆ Kontekst
I møte med ministeren: F.v. Torbjørn Heitmann Valum, Lindis Sloan, Bård Folke Fredriksen, Guro Kleveland, Hans Ole Rian, Elin Aamodt, Linda Hofstad Helleland og Bjørn Rognstad.
I møte med ministeren: F.v. Torbjørn Heitmann Valum, Lindis Sloan, Bård Folke Fredriksen, Guro Kleveland, Hans Ole Rian, Elin Aamodt, Linda Hofstad Helleland og Bjørn Rognstad. Foto: Privat

#metoo: Balansekunst med åtte tiltak til ministeren

Organisasjonene i Balansekunst overrakte i dag åtte forslag til tiltak for å motvirke seksuell trakassering i musikk- og kulturlivet til kulturminister Linda Hofstad Helleland.

Hei der, denne artikkelen er hentet fra Musikkultur, eller er over ett år gammel. Artikkelen kan derfor inneholde utdatert informasjon, eller se litt merkelig ut.

Tiltakene kommer som et svar på spørsmål fra kulturministerens stab om hvordan Balansekunst kan jobbe med å motvirke seksuell trakassering i norsk musikk- og kulturliv.

I et åpent brev til kulturministeren i forrige uke ba de over 50 musikk- og kulturorganisasjonene som står bak Balansekunst om fem millioner kroner til å styrke arbeidet med kjønnsbalanse og mangfold i kulturlivet. Det åpne brevet ble forfattet som en direkte følge av #metoo-kampanjen.

Les også: Ber kulturministeren om hastestøtte til tiltak

Kulturminister Linda Hofstad Helleland avviste i Stortingets spørretime 29. november å gi en ekstra bevilgning til Balansekunst.

Les også: Vil ikke gi penger til tiltak mot trakassering

I dag redegjorde organisasjonene for hvilke tiltak de ønsker å sette i verk i kjølvannet av #metoo-kampanjen, i et møte med statsråden.

Les også: 1001 musikere går ut – MFO har opprettet kontakttelefon

Her er hovedtiltakene Balansekunst vil iverksette:

• Umiddelbart starte arbeidet med å utarbeide veiledninger og retningslinjer for alle medlemmer av Balansekunst og andre.

• Oppfordre medlemmer og andre til å legge inn egne punkter eller føringer i tilskuddsbrev, kontrakter og andre relevante dokumenter.

• Opprette en kontakttelefon for personer utsatt for seksuell trakassering, som alle i kulturbransjen kan ringe. Et spleiselag blant organisasjonene i Balansekunst gjør at arbeidet med å få i stand dette allerede er i gang.

• Sette i gang en kartlegging av omfanget av seksuell trakassering i norsk musikk- og kulturliv.

• Holdningskampanje for å sette søkelys på seksuell trakassering i kulturbransjen. Planlagt våren 2018.

• Arrangere eventer rundt om i landet med fokus på forebygging av seksuell trakassering. Balansekunst vil samarbeide med aktører i fylkeskommuner og kommuner, og arrangementene kan kobles til ulike festivaler eller større kulturarrangementer som skjer i regionene.

• Fortsette å jobbe for likestilling som en av de viktigste forebyggende verktøyene for å motvirke seksuell trakassering.

• Utvide Balansekunst sitt arbeid i musikk- og kulturlivet, slik at vi kan sikre gode og trygge arbeidsforhold preget av likeverd og respekt, både for fast ansatte og for frilansere.

Les også: Det er så lett å la være å tråkke på andre. Bare slutt med det.

Balansekunst har også samla kulturlivet til et opprop. Foreløpig har 57 organisasjoner, institusjoner, virksomheter og andre aktører i musikk- og kulturbransjen skrevet under. Oppropet blir denne uka publisert i Aftenposten. Her står bransjen samla om en felleserklæring mot uønsket atferd, for konkrete tiltak mot seksuell trakassering, samt felles kjøreregler og etiske retningslinjer.