Mulighetene for hva slags fysisk format du kan gi ut musikk på er flere enn mange tror
Håndfaste utgivelser nekter å gi slipp.
Det lett å bli som nåla i høystakken på strømmetjenestene. Kontekst har derfor tatt en prat med noen musikere som har valgt andre formater. Det er fortsatt uvanlig å kun gi ut på digitale flater. De fleste velger CD eller vinyl i tillegg. Hvis vinyl kan det være snakk om en syv tommer singel på 45 RPM, eller en ti tommer mini LP, eller en klassisk tolv tommer LP, begge på 33 RPM. Men noen synes dette blir for kjedelig.
Pinne for saksofonen
Den klassiske saksofonisten Aina Helgeland Davidsen ga ut albumet; «Then» i fjor og det valgte hun å gi ut på en USB-pinne.
– Jeg tok noen runder med kolleger og andre folk i bransjen, fordi jeg var usikker på hva jeg burde gjøre. Flere av mine kolleger har for eksempel hverken CD- eller platespiller og vinyl er i tillegg analogt og vanskeligere å spre videre. Selvsagt ligger musikken min ute på strømmetjenester, men der er det så begrenset med hva du kan få med av informasjon om utgivelsen, sier Davidsen og legger til:
– Siden jeg er klassisk utøver og komponist, så ønsket jeg å ha med info om mine medmusikere og komponistene jeg tolker. Det åpnet ikke strømmetjenestene så godt for.
– Men er ikke en USB-pinne litt «hipp i 2003»?
– Hehe.. Jeg har modernisert uttrykket slik at den framstår som et visittkort mer enn en gammeldags USB pinne. Mitt søkelys har vært brukeren. Med USB kan folk gjøre hva de vil med innholdet. Man kan dumpe innholdet inn på en PC og administrere det derfra som man ønsker. Musikken kan også brennes på en CD hvis noen skulle foretrekke det.
– I tillegg kan jeg vedlegge grundig informasjon om både musikere og komponister, presseskriv og pressebilder. Attpåtil er selve USB-pinnen så liten at du kan ha den i lommen og spille den av direkte i bilen, eller hvor som helst hvor USB kan avspilles.
«Then» inneholder musikk fra fem komponister. Med seg på plata har hun blant annet pianist Monica Tomescu-Rohde. I tillegg har hun samlet sitt eget kammerorkester kalt 13, bestående av 11 frilansere og én dirigent. Utgivelsen er timet med en turné med samme musikalske innhold.
– Det å reise rundt på turné på denne måten er et kalkulert minusprosjekt. Men faktisk ble salget av albumet veldig vellykket. De fleste synes at formatet var kult og annerledes. Jeg fikk ingen negative tilbakemeldinger. Den eneste som ikke har fått brukt USB pinnen er farmor, så henne måtte jeg brenne en egen CD til, sier Davidsen og ler.
Når ga de deres kone en åtte tommer sist?
Det å gi ut vinyl er, som nevnt, svært vanlig og bare i Oslo finnes det flere spesialforretninger for både nytt og brukt. Artist Mark Steiner har gitt ut en vinylplate som bare tilsynelatende er helt vanlig.
– Jeg skulle egentlig bare gi ut en vanlig dobbelt syv tommer singel i et lite opplag til femtiårsdagen min den 26. januar i 2020.
Steiner skriver låter, synger og spiller barytongitar innenfor en sjanger som ofte blir kalt lounge noir selv om musikken, ifølge ham selv, er blitt mer aggressiv, mer swamp rock, med årene. Han har blant annet turnert Australia med Mick Harveys faste bassist, Rosie Westbrook. (Mick Harvey; tidligere sidekick til Nick Cave, avdøde Rowland S. Howard m. fl.) Bandet hans heter Mark Steiner and his Problems som foruten Steiner består av Leon Muraglia, Ted Parsons og Romek Paluch-Edwards.
– Håvard Lunøe-Haugland som driver Oslo Vinylfreseri, en liten kjøkkenbordsbedrift som presser vinyl, ga meg meg muligheten til å lage en åtte tommer plate. Fordelen med den er at den har noe lenger spilletid enn syv tommer og det passet låtene godt.
– Eneste aberet er at alle femti platene måtte graveres én for én. Omslaget laget jeg selv og printet ut på god fargeprinter på kvalitetspapir og etikettene måtte Håvard ordne for meg. Jeg limte de på, også de én for én. Låtene vil komme i nymikset utgave på et album, trolig i år, så dette passet bra som en litt sær oppbygging.
Ikkeno´ for kidsa?
Man ser gjerne for seg at den som kjøper fysiske format er godt voksne menn som har vokst opp med både LP og CD.. Det er sikkert mye korrekt i det, men at salg av brukte bøker, plater og kunst har fått et oppsving i pandemien og at særlig bruktbutikkene erfarer at CD er blitt mer og mer populært blant yngre kjøpere. Vi observerer også med selvsyn at platebutikkene i hovedstaden gjerne besøkes av folk under 35.
Noe av motivasjonen for å gi ut i et lite og sært format, er opplevelsen av å gjøre noe annerledes, eller eget.
– I og med at alle platene er tilnærmet håndlagde på alle plan, blir de nærmest som visuelle kunstverk å regne. Jeg tror mange som kjøper slikt, føler de kommer nærmere artisten fordi alle platene er unike, sier Steiner.
Det er mange eksempler på personlig kunst på utgivelser. To eldre eksempler fra Norge er bandet Løver og Tigre som på 80-tallet ga ut plata «Grrrrr…» hvor alle omslagene var håndtegnet. En annen er vinylboksen til Motorpsychos Timothys Monster album fra 1994, hvor den ene vinylsiden ikke har riller, men enkel grafikk. I skrivende stund er opplaget til Mark så godt som utsolgt og Ainas USB pinne solgte etter eget utsagn godt på turnéen.