Musikere, scenekunstnere signerer opprop mot bombingen av Gaza ⋆ Kontekst
Røyk fra gaza
Et luftangrep i Gaza onsdag. Musikere og musikkbransjeaktører signerer nå et opprop for å stanse bombingen. Foto:AP
Nyheter

Musikere, scenekunstnere signerer opprop mot bombingen av Gaza

Kan bidra til å legge press på politikere, sier forsker.

På Facebook-gruppen Bransja prat har musiker Marthe Valle lagt ut et opprop mot bombingen av Gaza. Oppropet har torsdag morgen blitt signert av rundt 200 musikere og andre kulturaktører.

I oppropet står det blant annet:

Vi er vitne til enorme forbrytelser mot menneskeheten, og hever stemmen for en umiddelbar våpenhvile i Gaza. (…) Vi hever stemmen for utvetydig fordømmelse av israelske angrep mot sivile, og for at norske myndigheter skal gjøre alt for å forsvare Folkeretten i de pågående krigsforbrytelsene i Gaza.

Ifølge Valle er oppropet også lagt ut andre steder. Til Kontekst sier hun at det nå er over 700 underskrifter blant musikere, scenekunstnere, forfattere og skuespillere.

Blant de 200 som har signert på Bransja Prat er Marte Wulff, Daniela Reyes, Kristoffer Lo, Susanna Wallumrød, Vilde Tuv, Jørund Fluge Samuelsen, Marte Eberson, Hedvig Mollestad og Linda Vidala.

– Jeg er stolt og glad over at så mange stiller seg bak, sier initiativtager Marthe Valle til Kontekst.

Håper det kommer flere initiativ

Valle sier hun startet oppropet fordi hun trengte å gjøre noe konkret.

– Kombinasjonen av den konstante nyhetsflommen fra angrepene på Gaza, og våre egne politikeres stillhet er til å bli gal av. Den eneste motgiften er handling.

– Jeg håper engasjementet sprer seg, og at det kommer flere initiativ. Kulturen og kunsten er så viktig i slike korsveier i historien, sier Valle.

Marthe Valle er initiativtager til oppropet.
Marthe Valle er initiativtager til oppropet. Foto:Privat

– Samtidig ser jeg at mange vegrer seg, og trolig er redd for å bli dratt inn i det politiske. Jeg tror det eneste man trenger å anse seg som for å støtte Gaza, er et menneske.

Låner kredibilitet til saken

– Noe av det musikerne kan oppnå med dette, er å vise en bredde i hvem som støtter kampsaken, sier Torgeir Uberg Nærland, førsteamanuensis ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved UiB.

Han har forsket på bindingen mellom musikk og politikk.  

Nærland sier på generelt grunnlag at artisters engasjement bidrar til synlighet og oppmerksomhet rundt en gitt sak.

– Spesielt hvis det er artister med en viss moralsk kredibilitet. Da låner de den kredibiliteten til saken.

Torgeir Uberg Nærland
Torgeir Uberg Nærland ved UiB. Foto:UiB

– Enkelte, da gjerne de mest kjente musikerne, kan være opinionsledere, og er med å legge press på politikere, sier Nærland.

Nærland trekker samtidig frem at det er lang tradisjon for at musikk og musikere – med budskap som i all hovedsak er på den politiske venstresiden – engasjerer seg i politikken, og at disse kan være med på å forme oppfatningen av en gitt sak.

– Musikken kan fungere som et slags soundtrack til den saken det er snakk om.  

– Til en viss grad er det også viktig for musikere å ha en viss politisk kredibilitet, å ha samfunnsengasjement. Det er mange musikere som vil noe mer enn bare spille musikken sin, sier Nærland.

Stoler på kulturfolket

Marthe Valle sier seg enig med Nærland at det er en viktig signaleffekt at kjente personer markerer hvor de står.

– Selv om man også skal være klar over at det kan koste. Men når våre ledere og politikere ikke kjemper for de verdiene vi som samfunn holder høyt, så stoler jeg alltid på at kulturfolkenes mot, sier Valle.