Musikkfeltets første NOU er på vei
– Dette er en svært god nyhet, sier musikkbransjeorganisasjonene som tok initiativ.
Kulturdepartementet varsler en ny NOU som skal kartlegge hele musikkfeltet, kan Morgenbladet melde om. Det er første gang musikkfeltet får en NOU.
– Vi skal rett og slett ha en stor gjennomgang av hele musikkfeltet, og da gjør vi det på den mest grundige måten vi kan, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen til ukeavisen.
– Vi ser på alt av institusjoner, organisasjoner, frivilligheten og ulike utøvere, hvilke virkemidler vi har i dag og hvordan de treffer de ulike aktørene.
– Tar musikklivet på alvor
NOU-en kommer etter anbefaling fra en koalisjon av musikkorganisasjoner bestående av Norsk musikkråd, Creo, Norske kulturarrangører, Fono, Music Norway og Norsk jazzforum.
– Dette er en svært god nyhet, og et bevis på at sittende regjering både lytter til feltet og tar musikklivet på alvor, sier Hans Ole Rian, forbundsleder i Creo i en uttalelse på vegne av musikkorganisasjonene.
Musikkorganisasjonskoalisjonen opplyser om at en arbeidsgruppe bestående av representanter fra det profesjonelle og frivillige musikkfeltet – med forankring i Musikkindustriens næringsråd, Norsk musikkråd og Arrangørforum – i september 2021 igangsatte en prosess med mål om å få til en nasjonal utredning for å bedre vilkårene for musikkvirksomhet og sikre et fortsatt levende musikkliv i hele landet.
– Musikk er ikke bare kulturpolitikk, det er også næringspolitikk, og det burde bli like viktig for Finansdepartementet som investeringer i samferdsel. Det handler om folkehelse, levende lokalsamfunn og attraktive bosamfunn. Ringvirkningene fra musikklivet er minst like store som ringvirkningene av nye jernbanestrekninger, sier Bjarne Dæhli, generalsekretær i Norsk musikkråd i uttalelsen.
Digitalisering, finansiering, rettigheter …
Arbeidsgruppen har sendt en utfyllende liste med punkter for utredning til Kulturdepartementet.
Blant annet ønsker musikkfeltet at myndighetene ser på offentlig finansiering, arbeids- og tilknytningsforhold, strømmeøkonomien, økt global oppslutning, rettighetsforvalting, frivillighet, lokal næringsutvikling og bærekraft.
Musikkorganisasjonene skriver i sin uttalelse:
«Den norske musikknæringen står nå overfor en formidabel og raskt økende internasjonal konkurranse. Hvordan kan vi optimalisere vilkårene for alle aktørene, sikre at rettigheter kan forbli på norske hender og bidra til å styrke konkurransekraften for norske opphavere, utøvere og produsenter i fremtiden? Dette er bare noe av det musikkorganisasjonene håper en NOU kan bidra til å finne løsninger på.»