Ny musikksatsing i Hedmark og Oppland
Musikk i Hedmark avvikles og erstattes trolig av et nytt musikkensemble. Hedmark skal samarbeide med Oppland om en modell, som skal være klar om to år.
Fylkestinget i Hedmark har vedtatt at det skal bygges opp en ny modell for musikksatsingen i fylket i samarbeid med Oppland. Vedtaket ble gjort samtidig som fylkestinget stemte for ikke å gi videre driftsstøtte til stiftelsen Musikk i Hedmark, som har fungert som en musikerordning i distriktet i 15 år. Uten 6,4 millioner kroner i årlig støtte fra fylket kan den ikke bestå. Stiftelsen omtales som konkurs og har fått en ekstra bevilgning på 5,5 millioner kroner til å avvikle driften og utbetale sluttpakker. Nå skal det bygges opp noe helt nytt.
Les også: Profesjonelt orkester lagt på is
– Det blir spennende å få gå sammen med Oppland fylke for å skape noe for fremtiden.Jeg ønsker at Innlandet blir en region hvor det legges til rette for profesjonelle musikere, sier fylkeskultursjef i Hedmark, Randi Langøigjelten.
En slagkraftig organisasjon
Fylkeskultursjefen sier hun merker engasjement og er sikker på at mange ønsker en hånd på rattet når en ny musikksatsing skal bygges opp. Hun understreker at de to fylkeskommunene skal i gang med å utarbeide mandat og vedta økonomiske rammer.
– Når to fylker går sammen, har vi mulighet for å skape en slagkraftig organisasjon. Det er poenget! Det er sentrale musikkaktører i begge fylker, representanter fra folkemusikkmiljø, unge utøvere, produsenter og representanter for symfoniske miljøer, alle har ambisjoner om å få til noe. Hedmark har også en sterk tradisjon for musikkarv og jazz. Nå blir det mange samtaler og møter fremover, sier hun.
Fylkeskultursjef i Oppland, Kyrre Dahl, er glad Hedmark har stemt ja til et samarbeid med Oppland.
– Det er en betingelse for å kunne opprette et nytt ensemble i regionen. Hvilken form ensemblet vil ha, vet vi ikke, men vi vil forene musikkmiljøene i de to fylkene, sier han.
MFO: Fornøyd med satsing på profesjonelle
Musikernes fellesorganisasjon (MFO) har vært dypt involvert i Musikk i Hedmark siden stiftelsen i vår vedtok å endre form og bli en prosjektorganisasjon, som ikke skulle ha musikere ansatt og belage seg på frilansere. Ansatte musikere i tilsammen over fire årsverk mistet da jobben.
Les også: MFO til rettssak mot Musikk i Hedmark
Nå er MFO tilfreds med at fylkene sier de vil få på plass en musikksatsing fra 2018.
– Selv om Musikk i Hedmark skal legges ned, er vi glad for at fylkene vil prioritere en satsing på det profesjonelle musikklivet. Vi håper også det kommer på plass en tilskuddsordning i påvente av dette, sier Trude Nordeng Rougnø, forbundssekretær i MFO.
Er optimistisk
Gitarist Frode Berntzen har vært en av frilanserne til Musikk i Hedmark. Han synes det er fullt forståelig at tilskuddet til Musikk i Hedmark opphører og at fylket vil ha noe nytt.
– Jeg er positiv til det nye som kommer. Som frilanser betyr det ikke all verden at Musikk i Hedmark avvikles. Selv om det vil ta noe tid å få på plass noe nytt, ser jeg optimistisk på de nye mulighetene. Jeg er sikker på at det kan by på spennende oppgaver, sier Berntzen.
Han mener det vil bety mye for kulturen i området at de to fylkene kan skape noe sammen.
– Det er en moderne tanke at vi tenker Innlandet, fremfor hvert vårt fylke. Teater Innlandet, som jeg har jobbet mye for, har vist seg å være en vellykket felles satsing. Det er uklart hva slags musikkorganisasjon som vil komme, men det er vel en viss mulighet for at de som jobber med å realisere et symfoniorkester i regionen vil lykkes, sier han.
Profesjonelle musikerarbeidsplasser
Trond Eklund Johansen, daglig leder i Hedmark og Oppland musikkråd, synes det er positivt at fylkeskommunene går sammen om en felles satsing.
– Musikkrådet er opptatt av at det skal finnes et fast og større ensemble hvor profesjonelle musikere i Innlandet kan ha jobb. Det er flere initiativer i regionen på gang, og når de to fylkene nå skal samarbeide, vil vi ha større kraft, sier Eklund Johansen.
Han sier musikkrådet er spesielt opptatt av at det bygges opp noe som kan skape varige arbeidsplasser for musikere.
– Hvis vi skal få etablert et ensemble på høyt nivå, betinger det at folk spiller sammen over tid. En slik høy ambisjon er ikke forenlig med prosjektorganisering, det er et synspunkt vi står fast på, sier han.
Musikkrådet var opprinnelig en av stifterne til Musikk i Hedmark, som avvikler driften.
Rådet skal være med å påvirke premissene for det nye som skal komme og erkjenner at kortene for musikklivet skal stokkes på nytt.
– Om det nye blir en sinfonietta, et jazzorkester, eller for eksempel et vokalensemble, synes vi skal holdes åpent. Å låse en ny modell til å være en klassisk orkesterbesetning, vil begrense mulighetsrommet. Nå er det viktig at det er tid til å tenke flere tanker, sier Eklund Johansen.