Organistens lykkestund med et halvt orgel
Foreløpig er bare litt over halvparten av pipene intonert. Men selv uten mange av stemmene, nyter Halgeir Schiager å spille på hovedstadens nye pipeorgel.
Den nye orgelet i Sofienberg kirke har 2725 piper, og hver og én av dem skal intoneres før orgelbruset bryter ut på julaften. Vi krabber opp en stige og inn i tredje manual i orgelhuset, der Gregor Hieke jobber med saks, knipetang og godt gehør.
– Spør pipene! Når de er fornøyd, reiser vi hjem til Tyskland, sier orgelbyggeren.
Ferdig til jul
Kirkevergen i Oslo vedtok i fjor å bevilge 6 millioner kroner til pipeorgel i Sofienberg kirke. Det tyske orgelbyggerfirmaet Eule fra Bautzen fikk oppdraget, og i august kom de med alle delene. Siden oktober har to personer holdt på å intonere pipene, og planen er altså å være ferdig til jul.
Organist Halgeir Schiager følger prosessen og er innom kirken i ny og ne. Innimellom får han også slippe til på orgelet. Han er begeistret, selv med et halvt orgel å spille på.
– Jeg synes det har en fin syngende klang, sier han og knyter på seg spille-skoene.
Myk musikk fyller Sofienberg kirke, mens organisten improviserer på de delene av orgelet som er ferdig intonert. Klarinettene og trompetene er foreløpig stumme.
– Men her er en aeoline 16′, en veldig sjelden orgelstemme, sier Halgeir Schiager.
Sjekket referansene
Da anbudet ble lyst ut, fikk menigheten ti tilbydere, flest tyske, og én norsk. Sammen med konsulent Kåre Nordstoga reiste Halgeir Schiager rundt i Tyskland for å sjekke referanser til aktuelle tilbydere. Eule, som vant anbudet, har også bygget orgelet i Bodø domkirke.
– Er det en nervepirrende avgjørelse å bestemme seg for et orgel?
– Ja, det er det. Men noe forenklet valgene: Fasaden på det gamle orgelet beholdes, og vi måtte derfor velge et orgel som står i stil til fasaden fra 1877, bygget av tyske Riegel. Når du ser fasaden, er jo barokkorgel utelukket, selv om jeg personlig kunne hatt lyst på det. Fasaden lover noe med klang! sier Schiager og legger til at orgelet kommer til å egne seg svært godt for blant annet Mendelssohn, Liszt og Brahms.
Innvielse i mars
Orgelet skal klinge på julaften, men innvielse og festival blir først i begynnelsen av mars.
Innvielseskonserten blir med Daniel Roth fra Paris, som også skal holde mesterklasser.
Schiager planlegger også en orgelstafett, en slags åpen dag der flere organister får slippe til på orgelet. Han er opptatt av at det skal bli til glede for andre organister enn ham selv.
– Jeg ser virkelig fram til å feire instrumentet! Orgelet er jo en generøs gave fra Oslo kommune, det er virkelig ingen selvfølge å få så mange penger til et orgel, sier Schiager.
– Har du gjort deg noen tanker om hvorfor akkurat denne kirken får nytt pipeorgel?
– Jo, jeg har tenkt litt på nettopp det. Sofienberg kirke har et godt rykte, det holdes mange konserter her og kirkerommet egner seg veldig godt til innspillinger. Kanskje har politikerne fulgt litt med? Det gamle orgelet var en hemsko, det hindret virksomheten.
– Blir dette det siste nye pipeorgelet i Oslo på lang tid?
– Om den saken vil jeg si at jeg er veldig glad for dette orgelet, og jeg håper andre menigheter får løst sine saker, det er veldig mye dårlig rundt i byen. Frogner kirke trenger nytt orgel, og orgelet i Trefoldighet kirke trenger sårt en restaurering. Walker-orgelet i Grønland kirke ville det bli internasjonal blest om, hvis det ble satt i stand, mener Schiager.