Skal Oslo omsider få en ny konsertarena? ⋆ Kontekst
Telenor Arena, valg 2023
Den grå hall er i København, men den grå arena er i Bærum. Oslo-partiene er delt om hovedstaden burde få et nytt hjem til verdens største popstjerner. Foto:Kontekst, Kildefoto: Heiko Junge / NTB
Nyheter

Skal Oslo omsider få en ny konsertarena?

– Ja, sier flere partier. «Det vi ønsker, vil sannsynligvis ingen partier støtte», sier musikkbransjeaktør.

De siste årene har en utprøvelse av en passende utendørs konsertarena post-Valle Hovin sneid innom blant annet Voldsløkka og Bjerke travbane mens et utvalg av politikere og debattanter okker seg over at Oslo mister verdensstjernene til andre byer.

Samtidig dukker kritikken mot Oslo-regionens største innendørs konsertarena Telenor Arena opp regelmessig rundt inntoget til popstjernene. Både når det gjelder lyd og lokasjon.

Kontekst stilte følgende spørsmål til alle de største Oslo-partiene i forkant av kommunevalget 11. september:

Bør Oslo ha en ny, innovativ konsertarena nærmere sentrum for verdens største artister?

Dette svarte partiene (utfyllende svar under):

Infografikk valg 2023
Foto: Kontekst

SV: Ja, vi vil vurdere å etablere en konsertarena på Huken [i Groruddalen].

KrF: Nei. Vi har Oslo Spektrum, og enda større lokaler vil ta veldig mye plass og bli veldig dyrt i sentrum. Et sentrumsnært Telenor Arena tror jeg er urealistisk og uklokt.

SP: Ja.

AP: Vi ønsker å revidere arrangementsstrategien, og det pågår utredningsarbeid for å se på nye og andre arenaer enn de vi allerede har.

Rødt: NEI. Rødt vil ha kulturarenaer der folk bor som er lavterskel og mangfoldig.

V: Ja. Oslo skal være en kulturby i verdensklasse, og da må vi også sørge for at artister har en arena for å opptre i byen vår. Vi kan ikke akseptere at verdenskjente artister prioriterer andre byer i Norge fremfor Oslo, fordi vi ikke har store nok konsertarenaer.

H: Ja, vi mener byrådet har vært altfor passive til å fremskaffe et nytt alternativ etter at Valle Hovin ikke lenger kan benyttes.

MDG: Ja.

FrP: Ja. Det får vi jo også med oppgraderingen av Oslo Spektrum.

– Synd å gå glipp av headlinere

Daglig leder i Norske kulturarrangører Siri Haugan Holden, sier til Kontekst at man ikke får gjort noe med at Oslo ligger langt nord og utenfor den vanligste turnéløypa.

– Men med riktig størrelse og kvalitet på arenaene vil vi stille bedre i konkurransen, sier Holden.

– I dag har vi ingen varige arenaer i Oslo som passer de aller største artistene. Det er synd å gå glipp av headlinere som allerede er i «nabolaget». Å klare å tiltrekke seg de største navnene har stor betydning for Norge som kulturdestinasjon. Det gjør oss ikke bare mer attraktive for annen konsertvirksomhet, det har et viktig næringsaspekt også: Jo større navn, jo flere tilreisende og dertil hørende større økonomiske ringvirkninger for lokalsamfunnet kan man forvente.

Et lite sannsynlig ønske

Promotør Paal Osmundsvaag i All Things Live mener at det musikkbransjen ønsker, og som den har ønsket lenge, er noe ingen politiske partier sannsynligvis kan støtte opp om.

– Det vi mangler er et Ullevål som er dobbelt så stort og som kan fungere som en flerbruksarena med både idrett og kultur. Noe med en kapasitet på rundt 40-50 000.

Osmundsvaag refererer til Friends Arena i Stockholm, som blant annet er vertskap til Taylor Swift over tre kvelder neste år, og som har en kapasitet på 65 000.

– Jeg synes personlig at administrasjonen hører oss i hva vi ønsker, men vi har hverken innbyggertallet eller idrettsinteressen for å rettferdiggjøre et slikt byggeprosjekt, sier Osmundsvaag.

De som svarte fra Oslo-partiene: KrF: Mathias Slettholm, SP: Morten Edvardsen, AP: Helge Stoltenberg, Rødt: Ane Katrine Øverseth Olsen, V: Kristin Schultz, H: Kjerstin Owren, MDG: Tom Kristian Berger, FrP: Ingeborg Bjørnevik.