Sterke protester mot regjeringens koronakutt. I dag aksjonerte teknikere og musikere foran Stortinget
Tydelig tale fra flere kulturprofiler foran Stortinget i dag: Oppretthold koronastøtten til selvstendig næringsdrivende.
Red Alert-markeringen foran Stortinget samlet både teknikere og musikere, og de var så mange som de kunne være – etter smittevernreglene.
– Hele bransjen har sluttet opp om dette arrangementet i solidaritet med den vanskelige situasjonen som de selvstendig næringsdrivende er i, sier leder av teknikerutvalget i Creo, Stig Gunnar Ringen.
Forslaget om å kutte støtten til selvstendig næringsdrivende fra og med 1. november fikk hele kulturlivet til å reagere. Dagens markering ga først Eidsvolls plass dundrende lyd, og senere i kveld blir en rekke signalbygg badet i rødt lys over hele landet. Lyd- og lysteknikerne vil med dette vise politikerne hvor presset bransjen er.
– Det er en krise for bransjen hvis dette går gjennom. Her hadde politikerne fått til en ordning som fungerer og som treffer bredt. Det er uforståelig at de ønsker å kutte denne nå, fortsetter Ringen.
• Les også: Regjeringen foreslår å fjerne koronakompensasjon for frilansere
Internasjonal bevegelse
Markeringen er en del den internasjonale Red Alert-bevegelsen, som ble etablert som et resultat av koronanedskjæringer som rammer kulturlivet.
– 30. september er samtidig en internasjonal markeringsdag som har til hensikt å vise hvordan kulturbransjen er blitt rasert av korona, sier daglig leder for Oslo Kru AS, Anne Cecilie Winther.
Initiativtaker bak markeringen er lysdesigner Magnus Boyd.
– Mange i bransjen er selvstendig næringsdrivende, og fortvilelsen var stor tidligere i vår, sier Winther.
Oslo Kru AS har hatt en omsetningssvikt på 99 prosent siden 12. mars.
– Riktignok er våre folk ansatt i firmaet, men det er tydelig at Kulturdepartementet må få bedre innsikt i bransjen som de er satt til å forvalte.
• Les også: Bary-konkursen: – Håper jeg ser kollegene mine på jobb i samme bransje, når koronakrisa er over
Tett program med smittevern
Red Alert-markeringer har sitt utspring blant sceneteknikerne, men har etter hvert inkludert hele spekteret av kulturarbeidere. Antall deltakere var innafor smittevernreglene, og de frammøtte sto med én meters avstand. Dagens overraskelse var at DumDum Boys spilte et kort sett foran Stortinget.
• Les også: Hver fjerde frilanser frykter å ikke kunne jobbe med musikk i framtida
– Jeg er her for å støtte alle de som nå er rammet og som vil bli rammet hvis Stortinget går inn for dette forslaget. Det er helt ubegripelig at man vil legge ned en støtte før man kan si hva som kommer i stedet. Det er arrogant og hensynsløst!
Skarp kritikk av kulturministeren
Blant appellantene var Magnus Boyd, Anne Cecilie Winther, LO-leder Hans Christian Gabrielsen, Anette Trettebergstuen (Ap), Kari Elisabeth Kaski (SV), Ivar Peersen fra GramArt, Stig Gunnar Ringen fra Creo og sanger Julie Dahle Aagård. Alle oppfordret Stortinget om å revurdere forslaget og forlenge støtten så lenge korona fortsatt preger samfunnet. Bassist i DumDum Boys, Aslak Dørum, benyttet anledningen til å komme med en hyllest av teknikerne på vegne av musikerne, samt krass kritikk av kulturministeren.
– Jeg skulle ønske at den kulturministeren som ikke turte å være her, kunne komme seg ut av det klamme favntaket til Tom Cruise, og heve blikket fra selfiestanga lenge nok til å snakke med noen voksne, for å skjønne hva som faktisk får kulturlivet til å gå rundt. For det er ikke ham!