Tania Illum-Iden: Også for oss frivillige ble verden snudd på hodet ⋆ Kontekst
Kvinne med hendene i siden og t-skjorte med teksten: union rock
Tania Illdum-Iden har opplevd at mange av hennes med-frivillige har forsvunnet de siste par årene. Foto:Privat
Intervju

Tania Illum-Iden: Også for oss frivillige ble verden snudd på hodet

Rekrutteringen stanset, men fordi rockeklubben Union Rock ikke har store lønnsutgifter lider den mindre enn mange andre.

Kontekst vil med en serie intervjuer vise hvordan folk i kulturlivet rammes likt og ulikt av koronatiltakene. Vi kaller intervjuserien: Koronarutinen.

Uten frivilligheten stanser som kjent store deler av kultur-Norge opp. Tania Illum-Iden har jobbet som frivillig i rundt 20 år. De siste årene har hun også jobbet mer administrativt, både for Working Class Hero-festivalen og Union Rock i Drammen.

– Jeg gikk i mammapermisjon i medio 2020-2021. Og fikk verden snudd på hodet både hjemme og i rockeklubben, da korona kom.

Selv om man jobber som frivillig krever hverdagen mye arbeid, planlegging og samarbeid med flere parter. Det ble ikke noe enklere regnestykke da pandemien dukket opp.

– Med korona og restriksjoner, nedstengning og forbud, merket vi dessverre et stort frafall av frivillige. Spesielt da skolene stengte ned og mange studenter flyttet hjem. Vi har alltid hatt en stor frivillig-pool. Plutselig stod vi tilbake med 10 kjernefrivillige som jobbet under arrangementer vi kunne gjennomføre.

– Dette var en uvanlig situasjon for oss – og det var viktig å ikke «slite ut» de frivillige vi hadde. Rekrutteringen av nye frivillige stanset litt opp, da man ikke kunne møtes og bli kjent også. Vi har ellers vært relativt heldige med støtteordningene under korona. Vi har fått det meste kompensert uten å gå for mye under budsjett. Da vi er en frivillig driftet organisasjon lider vi ikke like mye som mange andre ved lite til ingen aktivitet, da vi ikke har store løpende utgifter som for eksempel lønninger.

Forbud ville vært enklere

I september i fjor så det ut til at landet og kulturlivet kunne gjenåpnes. Men alt i slutten av november dukket den nye omikron-varianten opp, som snart førte til nasjonal skjenkestopp, nye tiltak og mange stengte dører.

Denne gangen kom det ikke så mange forbud. Det hadde nok likevel vært enklere å forholde seg til enn påbud, anbefalinger og skjenkestopp, mener Illum-Iden. Samtidig prøver hun og de andre frivillige å holde på motivasjonen.

– Vi lærer nye ting hele tiden og under pandemien har vi lært å tenke annerledes. Vi må se på muligheter og være løsningsorienterte fremfor å grave oss ned. Med smil og positivitet klarer vi det meste, sier hun.

– Union Rock med Working Class Hero-festivalen er en av Drammens lengstlevende musikkinstitusjoner, og vi kommer til å gjøre det vi kan for å fortsette gi regionen vår gode musikkopplevelser fra lokale, nasjonale og internasjonale artister.