Teknologi: Papirløs notelesing i 2020
Stadig flere leser noter heldigitalt. Men hvilke notelese-apper finnes, og hvordan funker de egentlig?
Det er mange fordeler med å bruke lesebrett – tablets – til å lese noter: Du slipper papirbunken og du går aldri tom for kopier. Så sant alle i bandet er online, er det enkelt å distribuere oppdateringer av noter. Mange apper kan til og med skanne håndskrevne noter for dem som foretrekker å jobbe på den måten. Her er en forsøksvis oversikt over et relevant utvalg av hva som finnes av apper. Så får vi leve med at slike oversikter relativt fort går ut på dato.
Må man ha iPad?
De fleste appene er utviklet for iOS (iPad), men det finnes alternativer både for Android og Windows. Det viktigste er uansett at man kommuniserer med den kilden som bandet/dirigenten/produsenten bruker for å distribuere noter, som for eksempel Dropbox. Tablets har vanligvis også Bluetooth, slik at man kan koble på en pedal for å bla. PDF er det vanligste formatet, men noen apper leser MusicXML, da blir formatet på notene mindre viktig.
Kongen på haugen: forScore
Den klart mest brukte appen er forScore. Den finnes kun for iOS og har en rekke funksjoner som er nyttige. Integrasjon med blant annet Dropbox, Google Drive og Filer som er en del av iOS, er meget nyttig for å dele noter. Funksjonen Dark-room bruker det innebygde kameraet for å skanne håndskrevne noter, selv om det nok ikke er verdens sterkeste skanner. Hvis du vil skrive noter selv, kan du gjøre det enten ved bruk av digitalpenn eller fingertuppen.
Appen har utvidede noteringsmuligheter når du først har lastet ned en stemme. Både notesymboler, gul markering, ren tekst og mye mer er tilgjengelig for enkle notater som du trenger. Hvis du laster ned en tilleggsapp, kan du synkronisere to iPader, slik at du har én side på én iPad og en annen side på en annen. ForScore er enkel å komme inn i for begynnere, men har samtidig mange funksjoner som er ganske avanserte.
God lillebror: Newzik
Newzik er en ganske ny app som foreløpig har funnet best fotfeste i Europa, og som vinner stadig mer terreng. Mange blir overveldet av forScores mange muligheter, og da kan det være en fordel at Newzik virker enklere. I tillegg til vanlig import av dokumenter, har appen tilgang på IMSLP – The International Music Score Library Project, hvor du kan søke etter noter og laste dem ned.
Den største forskjellen mellom Newzik og forScore er at førstnevnte kan lese MusicXML-filer, og det gir en rekke fordeler som forScore ikke har. For eksempel at metronomen vil følge endringer i partitur, knivskarp zooming eller transponering.
Newzik har egen automatisk nettsky hvor alle noter lastes ned. Dette er veldig praktisk hvis du jobber på forskjellige enheter.
Ifølge brukere som kjenner begge appene, er det marginalt mer kronglete å bruke digitalpenn i Newzik enn i for-Score, og metronomen har ikke stemmetoner, pianokeyboard og andre tilleggsfunksjoner.
Blunk og bla: Piascore
Denne appen har vært å få tak i en del år, og selv om den ikke er på langt nær like kjent som forScore, har den mange fine funksjoner som matcher både forScore og Newzik. Den har metronom, stemmemaskin, pianokeyboard, lydavspiller, innspillingsfunksjon og You-tube-avspiller. I likhet med Newzik, kan den laste ned direkte fra IMSLP.
Hvis du har iPhone X/XS eller 2018 iPad Pro, kan du bruke deres True Depth-sensorer for å bla i notene med hodebevegelser eller blunking med øynene.
Piascore støtter bruk av digitalpenn, men ifølge brukere er den ikke like sømløs som i forScore. I likhet med både forScore og Newzik, kan Piascore også synkronisere noteblading, altså sette opp flere brukere, slik at én styrer når man skal bla.
Mikrofonstyring: Blackbinder
Dette er et relativt nytt produkt og det har en original vri på utfordringen med å bla i noter: Gitt at du importerer et dokument i MusicXML-format, så bruker denne appen mikrofonen i iPaden, slik at notene scroller automatisk! Hvor pålitelig det er, skal være usagt, og vi vet ikke om dette funker for eksempel hvis du spiller feil. Er det en PDF-fil du bruker, vil ikke denne funksjonaliteten kunne brukes. Det hører også med til historien at mye av funksjonalitetene retter seg mot blåsere, særlig trompetister, med klassisk repertoar. Det er usikkert hvor egnet den er for andre musikergrupper.
Stort bibliotek: Nkoda
Denne appen finnes både for iOS og Android og selv om den, ifølge flere bloggere og artikler, nok ikke er like god som forScore og Newzik, så har den tilgang på et notebibliotek på over 100 000 melodier. Du kan også importere egne PDF-er, gjøre notater og bla med Bluetooth-pedal.
Android og Windows: Mobilesheets
Det er en kjensgjerning at langt på vei de fleste musikere bruker iPad, men det finnes løsninger for alle plattformer. Nkoda er allerede nevnt, men Mobilesheets fungerer også på Windows’ tablets. Så vidt vi kan se, er dette den eneste for Windows-plattformen.
Mobilesheets har i prinsippet alt du trenger: Gode noteringsmuligheter, vend notene med Bluetooth- eller USB-pedaler, organiser settlister, stemmestyrt leting i notearkivet, horisontal eller vertikal rulling, innebygget metronom. Windows-versjonen er laget slik at den fungerer med hvilken som helst Windows 10-enhet.
For Android: Musicnotes og Songbook
Siden utvalget av apper på Android-plattformen er noe begrenset, nevner vi et par som sikkert mange vil finne hendige, men som har klare begrensninger. Musicnotes er verdens største e-note-forhandlere, med over 300 000 titler i biblioteket. Deres app er utviklet for å laste ned og organisere noter. Men siden dette er en app for kjøp av noter, kan du ikke importere egne.
Songbook fokuserer på akkordskjemaer med tekster for gitar, ukulele, banjo, piano og noen flere. Her kan du enkelt transponere akkordene, den er Bluetooth-pedal-kompatibel, og du får Dropbox-synkronisering. Begge appene fås også for iOS.
Intuitivt: Orpheus
Et av de siste tilskuddene til Android-plattformen er Orpheus. Det er en typisk noteleser-app med noteringsmuligheter, bluetooth, Dropbox-synkronisering og bokmerker. Designet er med hensikt ganske minimalistisk, og brukere skryter av et meget intuitivt brukergrensesnitt.
Bruker du apper til notelesing?
Frank Brodahl, trompetist
Bruker: forScore
– Ja, og jeg ser ingen ulemper med app kontra håndskrevne. Man kan gjøre alt med appene uten stress. De færreste i dag behersker kalligrafisk noteskriving, så de fleste håndskrevne noter er stygge som juling. Men man må lære seg programmet og bruke fotpedal.
Per Hillestad, trommeslager
Bruker: papir
– Jeg er vant til å være analog, og har rett og slett ikke kommet så langt. Det hender jeg er den eneste i ensemblet som ikke har iPad. Jeg er inne på tanken om å anskaffe. Det er nok enklere tror jeg, for du slipper å bruke en hånd for å bla, slipper slikt som å bekymre deg for noter som blåser fra notestativet.
Thea Sørli Paulsrud, sanger
Bruker: forScore/Musicnotes
– Ja. Fordelen er at du ikke trenger en diger perm og samtidig har alt på et sted og det er lett å bla i. Men jeg liker håndskrevne blekker, så når jeg jobber med egen musikk, pleier jeg å skrive for hånd og gjøre om notene til PDF før jeg gir dem til bandet mitt.